Proiectul de buget pentru anul 2015 – gata abia după terminarea alegerilor prezidențiale

Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, care a participat sâmbătă după-amiaza la o întâlnire cu oameni de afaceri suceveni, ocazie cu care a spus că proiectul de buget va fi prezentat cel mai devreme la mijlocul lunii noiembrie.
 

„Undeva la mijlocul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie. Probabil viitorul premier îl va prezenta în ședință de Guvern”, a explicat ministrul delegat pentru buget. Vâlcov nu a dorit să facă speculații pe seama numelui viitorului președinte și, la întrebarea ziariștilor dacă premierul actual va trebui să demisioneze, el a menționat că nu vrea să facă politică la o întâlnire cu oamenii de afaceri, dar că personal crede că actualul premier va avea un alt loc de muncă. El a menționat ulterior, într-o conferință de presă, că în proiectul de buget au fost incluse alocări pentru tot ceea ce este legislație în vigoare în prezent, cum ar fi dublarea alocațiilor copiilor care provin din familii defavorizate. Referitor la propunerea de majorare cu 30% a salariilor bugetarilor, Darius Vâlcov a menționat că nu există încă legislație pentru aceasta, deci nu va putea fi prinsă în legea bugetului pe 2015. „Neexistând o legislație astăzi, nu putem să prindem așa ceva. La nivelul Ministerului Finanțelor prindem în proiectul de buget toate acele hotărâri sau toate acele legi care aduc un impact bugetar. Nu putem prinde în buget ceva ce este amintit de dumneavoastră”, a spus foarte clar ministrul Darius Vâlcov. El a menționat că proiectul de buget ar putea fi prezentat pentru dezbatere la sfârșitul lunii noiembrie. „Acum depinde foarte mult și de viitorul premier și de viitorul cabinet să-și stabilească foarte clar exact pașii până la adoptarea lui”, a mai spus ministrul delegat. Un alt punct extrem de important referitor la buget și care este încă în „ceață totală” e cel legat de modul cum se va calcula acciza pentru 2015 Actualii guvernanți încă nu știu la această oră dacă vor calcula acciza în funcție de cursul euro, care curs va fi luat în calcul sau dacă se va aplica o altă modalitate de accizare. Darius Vâlcov a spus că se ia în calcul și o variantă ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci doar de moneda națională. „O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că așa este normal în orice stat”, a mai spus Vâlcov, care a menționat că încă se fac analize tehnice. El a spus că se va face publică această modalitate odată cu prezentarea bugetului. „Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro, ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcție de inflație”, a precizat Darius Vâlcov.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: