Bust în viață

Îți lasă un gust amar îndărătnicia cu care unii oameni de cultură din județ – câțiva chiar colaboratori ai acestui ziar de-a lungul timpului – cred că producția lor jurnalistică sau literară trebuie cu orice preț publicată în paginile „Crai nou”. Rămâi descumpănit când, în caz contrar, ți se adresează cuvinte precum acestea: „Vremurile comuniste au trecut, dar noi avem dreptul de a fi publicați după merit, nu după capacitățile celor care aduc scriitorii minori în centrul atenției sau care relatează, cu omisiuni subiective, evenimentele culturale”.
 

Dumitru TEODORESCU

Domnul (tovarășul?) care ne adresează aceste cuvinte a rămas chiar el încremenit în vremurile pe care, evident, le acuză. Nu a aflat, de exemplu, că, asemenea opiniilor dumisale, presa este și ea liberă. Liberă, între altele, să publice sau să nu publice. Apoi, nu a aflat că, chiar dacă acordă meritata atenție fenomenului cultural-artistic, un cotidian nu se poate transforma într-o revistă culturală. Apoi nu a mai aflat că un asemenea ziar trăiește din resursele sale, din abonamente îndeosebi (pariem că cel ce ne critică nu este abonat!), nefiind finanțat de vreo autoritate utilizatoare de bani publici, ca să ne simțim obligați să devenim gazeta de perete a unor asemenea cetățeni culturali, care au „dreptul de a fi publicați”. În ce privește „meritul” pe care-l invocă cel ce și-l arogă deja, alegem noi, cu puținul nostru spirit critic, cine merită sau nu să fie publicat în paginile acestui ziar. Nu ni s-a reproșat până acum publicarea „scriitorilor minori”, mai ales că nimeni nu a realizat vreo ierarhizare literară a scriitorilor suceveni contemporani, poate doar însuși cel ce se autopropune spre publicare, socotindu-se scriitorul major, care ne poate trage de urechi că nu-i publicăm (cam asta i-ar fi pretenția), după câtă ne trimite, o poezie pe zi. Eventual plătită ca drepturi de autor. Este opinia dumisale despre sine, una gros subiectivă, câtă vreme omiterea persoanei dumisale dintr-o relatare de presă este o gravă greșeală, o obraznică ignorare a valorilor culturale ale acestei părți a țării. Cam mult. Decât să-și consume energia certându-ne, mai bine și-ar comanda, cu demnitate și în tăcere, soclul pentru statuie. Statuie pe care să urce în mărime naturală, căci n-ar suporta cu siguranță chinul tranșării unui bust.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: