Pentru a fi respectată legea

10.000 de tone de lemn trebuie plimbate prin curtea Bioenergy

Noile prevederi legale privind circulația masei lemnoase conduc la o situație hilară și păguboasă pentru societatea care produce agentul termic la Suceava. Astfel, o cantitate de aproximativ 10.000 de tone de lemn aflată în curtea centralei electrotermice a Bioenergy Suceava, și care a fost livrată de Holtzindustrie Schweighofer, va trebui plimbată cu camioanele, reintrodusă pe poarta centralei, cântărită și verificată. Toate acesta din cauza noii legislații intrate în vigoare în urmă cu două săptămâni.
 

Potrivit unor surse din cadrul ITRSV Suceava, cantitatea de lemn aflată în curtea centralei termice va trebui reintrodusă pe poartă conform noilor prevederi legale privind circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. „Lemnul respectiv se află în depozitul centralei termice, dar este proprietatea Holtzindustrie Schweighofer. Lemnul care trece dintr-o proprietate în alta trebuie să fie introdus legal în depozit, se face cu camionul încărcat, fotografiat, emis un cod unic, cântărit și făcute probele de umiditate și alte probe”, au mai spus sursele menționate anterior. Lemnul aparține Holtzindustrie Schweighofer și el nu a fost predat către Bioenergy, deoarece aceasta are datorii de 1,7 milioane de euro pentru lemnul deja folosit pentru producerea agentului termic, iar centrala electrotermică este închisă de aproape două săptămâni din cauza blocajului financiar în care s-a ajuns ca urmare a neplății facturilor emise de firmă pentru producerea energiei termice. Surse din conducerea Bioenergy susțin însă că procedura de reintroducere a lemnului pe poarta unității este „cea mai mică problemă” în condițiile în care firma are de recuperat aproximativ 4.000.000 de euro pentru energia termică furnizată în sistemul centralizat al municipiului Suceava. „Am pregătit camioane care să preia lemnul și să-l reintroducă pe poartă. E o cheltuială în plus și o activitate pe care va trebui să o facem, dar e cea mai mică problemă pe care o avem. Cel mai important este să găsim formula prin care vom recupera contravaloarea agentului termic furnizat și să ne asigurăm de existența unui flux continuu de plăți pentru ceea ce producem”, a mai spus sursa citată. Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. Hotărârea, care a intrat în vigoare în 8 octombrie prin ordin de ministru, prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real, până la beneficiarul final.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: