Monumentul

Un „prim monument din lume” (s-ar înțelege că ar urma și altele?) „în onoarea” proiectului (de voluntariat, inițiat și susținut de o fundație non-profit) Wikipedia (ce se prezintă a fi o „enciclopedie generală” multilingvă) se va ridica în Polonia. Spre a evidenția „rolul cooperării internaționale, al conlucrării” tuturor persoanelor care îl realizează, „în mod dezinteresat”, „pentru binele celorlalți, pentru a promova cultura și cunoașterea”. Și, totodată, spre a face publicitate unui oraș polonez mic, dar care vrea să devină „un centru academic de referință”.
 

L.D. CLEMENT

Așadar, „Wiki” este un instrument informativ gratuit și popular, pare-se chiar foarte popular, dar al cărui conținut poate fi adesea de neîncredere tocmai din cauza accesului foarte „democratic” la realizarea lui. Căci „la scrierea articolelor (…) poate contribui oricine”, fără a fi necesară „nicio identificare a persoanelor și nicio verificare a competenței lor” (urmând ca abia apoi informațiile să fie „supravegheate” de anonimi poate mai competenți, în sensul corectării sau chiar ștergerii lor). De aici, din nefericire, rezultă articole lacunare, cu perspective subiective, chiar eronate. De aici se face că destule persoane și-au scris ele însele pagini din care să credem că ele sunt personalități. De aici se face că, nu rar, proiectul produce inclusiv „documente” de popularizare a unor informații/idei de natură istorică sau politică de calitate discutabilă. De aici se întâmplă că bibliografiile sunt foarte sumare (la articolul dedicat Sucevei, este înscris doar un îndreptar turistic din 1979), iar surse devin inclusiv articole de ziar, de site ori blog, cu referire la realități circumstanțiale și interrelaționate specific, în publicațiile respective. Într-un timp în care se zice că internetul informează, dar nu educă, problema consumului roadelor unei astfel de generoase întreprinderi este că ar trebui să fim cu toții suficient de înțelepți astfel încât să nu fim afectați de suficiență ori să ne intoxicăm.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: