Credite pentru sucevenii crescători de bovine

> Acestea pot fi contractate până la efectuarea, de către APIA, a plății primelor pe exploatație și pe cap de animal > Suma cuvenită beneficiarilor schemei decuplate de producție în sectorul carne de bovine este de 300 de lei pe cap de animal
 

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava eliberează adeverințe beneficiarilor ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, care intenționează să acceseze credite pentru finanțarea activităților curente. „Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare necesare activităților curente, până la efectuarea, de către APIA, a plății primelor pe exploatație și pe cap de animal, la care sunt îndreptățiți, conform legii”, a declarat directorul executiv Iacob Caciur, menționând că, în acest sens, APIA a încheiat convenții cu mai multe bănci. Conform Ordinului nr. 1456 din 25 septembrie 2014, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, suma cuvenită beneficiarilor schemei decuplate de producție în sectorul carne de bovine este de 300 de lei pe cap de animal. Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință de înregistrare a acestuia din urmă, prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru ajutoarele naționale tranzitorii la specia bovine, pentru anul 2014, că au fost făcute verificările necesare, evidențiindu-se, totodată, și numărul de animale pentru care se acordă sprijinul în cadrul schemei decuplate, respectiv prima pe cap de bovină. De asemenea, în adeverință se precizează dacă solicitantul face obiectul excluderii de la plată și dacă cererii i-au fost anexate toate documentele prevăzute de legislația în vigoare. „Recomandăm potențialilor beneficiari să își aleagă banca creditoare numai după un studiu atent al condițiilor de creditare impuse de aceasta, astfel încât să se obțină creditul cel mai avantajos și mai potrivit exploatației”, a precizat Iacob Caciur, directorul executiv al APIA Suceava. Banca creditoare este obligată să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii, astfel încât dobânda finală să nu depășească ROBOR 6M+4%, inclusiv comisioanele aferente de maxim 1%. Creditele acordate fermierilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: