Paza bună…

„Eu nu i-aș condamna pe asemenea indivizi. Sunt deștepți și caută proști pentru a-i înșela! L-a arestat cineva pe Păcală?!”, se exaltă o domnucă tânără referindu-se la șmecherii care înșală, bătrânii mai ales, cu telefonul sau cu ademeneala. În opoziție cu organele de poliție, acești „deștepți” par a fi etern câștigători, astfel că nătângul care plătește păcălit prin metoda accidentul sau cel care este furat din casa proprie în timp ce unul îl ține de vorbă iar altul îi cotrobăiește sertarele rămâne bun păgubit, fără speranța că cei stipendiați să-l apere de șmecheri și hoți îi vor prinde pe cei vinovați.
 

Dumitru TEODORESCU

Metodele acestea au deja vechime, numărul înșelaților crește, dar niciodată până acum n-am aflat ca poliția să fi prins vreun asemenea exemplar. Adevărul este că nu-i deloc ușor să-i prinzi, astfel că mesajul polițiștilor a fost unul absolut defensiv: păziți-vă singuri! Este probabil adevărat că cele câteva campanii realizate prin presă au avut efect, nimeni neputând ști câți apelați telefonic de asemenea escroci sau câți vizitați de cei ce țintesc să te fure „de față” din casă au fost trimiși la plimbare. Și subsemnatul, mai exact soția, a primit un apel pe telefonul fix (pe un traseu ceva mai lung, incluzându-l și pe tata-socru și pe un văr de la Cernăuți, aflat în vizită, care i-a dat escrocului numărul nostru) cum că ar fi având necazuri nepotul pe care-l creștem. Tocmai intram în casă, i-am luat telefonul din mână soției deja speriate și l-am rugat pe cetățean să închidă și să revină peste câteva minute. Și-a imaginat probabil că i se poate coace ceva și n-a mai revenit. Dacă nu putem afla câți au știut cum să se comporte în aceste situații, putem ști câți au fost înșelați, dar, repet, n-avem știre de vreo izbândă a poliției în acest gen de infracțiuni. Și iată că minunea s-a întâmplat, spre lauda meritată a organelor de poliție. Un adâncățean „telefonist” a fost prins, ca și un grup de olteni tuciurii veniți „la operat” în Bucovina. Amănuntele le puteți citi în această ediție, relatate (și redactate) chiar de către poliție. A fost vorba de „capcane” excelent întinse de oamenii legii și, mai ales, de mare concentrare de forțe și mijloace polițienești pentru a-i prinde în flagrant sau cu obiectele furate asupra lor. Este o izbândă care va avea ecou. Până una-alta însă, e bine să ținem în continuare seama de sfatul polițiștilor: păziți-vă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: