Să li se taie !

Noțiunea de solidaritate este percepută ca o atitudine umană pozitivă, sintagma „solidarizare în rele” fiind rar întâlnită în feluritele mesaje pe care omul le transmite pe felurite căi. Româna are termeni specializați când e vorba să identifice o asemenea realitate. Cei răi se află în cârdășie, nu manifestă solidaritate când făptuiesc ceva. Plecând de la un asemenea mod de a înțelege lucrurile, nu se poate vorbi de solidaritate când este vorba de a plăti individual ceea ce ai consumat. Calculele făcute la grămadă de cei de la Termica Suceava în legătură cu dimensiunea datoriilor posesorilor suceveni de apartamente încălzite central de către această firmă – s-au plătit doar 36 lei în medie de apartament, când ar trebui să plătim în medie 200 lei pentru a putea determina Bioenergy să-și repornească „fabrica de căldură” – e o chestie făcută pe hârtie.
 

Dumitru TEODORESCU

„Cum adică, se întreba o bătrână cu facturile plătite la zi, să mai dau 164 de lei pentru că alții n-au plătit?”. „Nu mătușă, i-a explicat un binevoitor, asta e media pe cap de apartament. Mata ai plătit integral, alții n-au plătit deloc, și iacă-tă media!”. Bineînțeles că bătrâna n-a priceput de ce, dacă plătește corect factura, i se ia apa caldă. Cum nu pricepem nici noi care este noima tupeului prea multor suceveni de nu a plăti facturile pentru apa caldă și căldura consumate. O fi și sărăcia la mijloc, dar hipermarketurile sunt pline de suceveni care cheltuiesc. Cred că este deja epidemie de democrație, pentru mulți plata datoriilor fiind absolut aleatorie, la voința degetului lor mic. Ce-ar face părinții lor dacă n-ar pune bănuț peste bănuț să-și cumpere lemnele cu care se încălzesc peste iarnă? Ar îngheța în casele neîncălzite, că nu umblă statul precum Moș Crăciun să aducă fiecăruia căldurică în sobică. Știm că sunt necazuri peste tot, observați însă că nimeni nu se joacă nici cu plata curentului electric, nici cu cea a gazului. Că ăștia, precum Osman, „le taie ciorba”! Trebuie găsită o soluție ca acelora care nu plătesc să li se taie apa caldă și căldura. Că, gândul nerostit al bătrânei: doar n-o să plătesc eu și pentru ei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: