Boii de la Hânțești

Emil Bodnăraș și-a dorit să fie îngropat în satul natal, la Iaslovăț, după obiceiul locului. O iarnă grea a complicat mult lucrurile, mai ales că trebuiau aduși boi pentru carul mortuar. Nu s-au găsit boi în Bucovina, ci în Regat, la Hânțești, CAP-ul păstrând în grajdurile de lângă fabrica de amidon și dextrină câteva superbe perechi de boi. De acolo au fost aduși, în pofida nămeților, cei care au fost înjugați la carul în care a fost transportat sicriul demnitarului.
 

Dumitru TEODORESCU

Nicolae Ciobanu, fost primar al comunei Adâncata, căreia îi fusese alipit Hânțeștiul, dispărut de pe harta României în calitate de comună (decizie care a adus amarnică supărare în vechiul sat de răzeși de pe Valea Siretului), își amintește că fostul primar Adrian Codău i-a povestit cum a primit la Hânțești vizita lui Emil Bodnăraș, însoțit de Emil Bobu, pe atunci președinte al Consiliului Regional Suceava. „A vizitat fabrica de amidon și a lăsat pe toți cu gura căscată dovedind că cunoaște fiecare cotlon al fabricii, de parcă mai fusese acolo. A vizitat apoi grajdurile CAP-ului de alături, unde a admirat efectiv exemplarele de boi adăpostite acolo. «Frumoși boi!», a exclamat. Nu avea de unde să știe că de la Hânțești vor aduce boii ce-l vor duce la mormânt în februarie 1975…” Dar mai fusese Emil Bodnăraș la Hânțești? Se pare că da. A aflat Nicolae Ciobanu ulterior că Emil ar fi fost adăpostit o vreme la Hânțești de familia Teliman Prunkul înainte de a fugi în Uniunea Sovietică. Nu se știe ce legături existaseră între fostul proprietar al fabricii și viitorul om de stat. Cert este însă, își amintește fostul primar al Adâncatei, că un ștab de la Securitate îi mărturisise mai târziu că toate „documentele” întocmite de „organe” ori de câte ori la Hânțești venea din Franța Petru Teliman Prunkul erau trimise generalului. „Căci era oarecum de mirare cum se plimba acela liber prin Hânțești în vremea comunistă, când alți boieri, chiaburi, burghezi sfârșiseră prin închisori. Chiar dacă Petru Teliman era ceva ștab într-o comisie europeană a drepturilor omului…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: