„Joaca” de-a viitorul

Chiar și cei mai aprigi dușmani ai cooperativizării trebuie să recunoască faptul că, între cele multe rele au fost și bune, specialiștii în agricultură reușind să „specializeze” terenurile, mai ales cele nepretabile la cultura mare, transformându-le în livezi, vii, păduri chiar. În măsura în care se profesionalizaseră mulți tineri ai satelor deveniți specialiști agricoli, în aceeași măsură țăranul de rând se deprofesionalizase, se dezobișnuise de a mai conduce cât se poate de bine „ferma” sa, nesmulgând pământului cuvenit ca lot ajutător decât puținul sau multul pe care această mică suprafață de lângă casă le putea da.
 

Dumitru TEODORESCU

Reîntoarcerea pământului la foștii proprietari după Revoluție a fost un act de dreptate și cam atât. În afara satisfacerii nevoilor fiecărei familii proprietare de pământ, puțini, foarte puțini sunt țăranii care câștigă realmente de pe urma lui. Încet, dar sigur, nici utilizarea recoltei pentru creșterea animalelor în gospodărie n-a mai „mers”, încât satele s-au depopulat masiv de animale… Urcam zilele trecute dealul abrupt dintre Bunești și Uncești, pe care, unde s-a putut ara, se află câteva ogoare cu porumb. În rest, livezi pe cale de dispariție pe un pământ care a început să lunece la vale. Pământ nelucrat, de pe care însă, altădată, CAP-ul recolta cantități însemnate de mere, pere, prune etc. Roade care, mai mic sau mai mare, aduceau totuși un venit. Mai toate livezile care se plantaseră de-a stânga europeanului care trece prin Bunești spre Fălticeni se află astăzi în paragină, ignorate de cei ce dețin pământul cu acte. Mă gândesc de ce nu s-ar institui o autoritate care să cumpere, la prețul pieței, asemenea pământuri. Agenția Domeniilor Statului, de exemplu, care să fie finanțată de stat pentru asemenea achiziții, pământ pe care statul, prin fermele create, să-l cultive după regulile științelor agricole. Este inutil să argumentăm ce avantaje s-ar crea astfel, măcar din perspectiva modelului oferit deținătorilor ce nu vor să-și vândă pământul, dar pot să învețe din ceea ce face statul. Ca să nu vorbim despre fireștile avantaje economice. Sau să li se permită legal primăriilor să cumpere pământurile de pe teritoriul comunei, altfel de-a dreptul părăsite, să înființeze ferme ș.a.m.d. Merele „de la stat” n-ar fi astfel mai puțin mere…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: