„Rugăciunea este o lucrare nesfârșită, mai presus decât orice artă sau știință”

Duminică, 21 septembrie a.c., „Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci”, cum se spune în Sinaxar, câteva sute de credincioși au participat la slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Pâraie Mălini, Protopopiatul Fălticeni, așezământ păstorit de P.C. Ștefan Brădățanu, hirotesit întru treapta de iconom stavrofor (sau purtător de Cruce) de Înalt Preasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a sfințit așezământul acesta.
 

Nu trebuie uitat faptul că, în vremuri de „restriște” „atee”, s-au putut ridica nu mai puțin de 16 sfinte așezăminte în zona Protopopiatului Fălticeni, la care adăugăm și așezămintele pentru cei bătrâni ori nevoiași, pentru care arhiepiscopul nostru a făcut atâtea eforturi. Cu acest sfânt prilej de bucurie duhovnicească, părintele profesor dr. Gheorghe Brădățanu (cel care prin chip ne amintește vag de Calistrat Hogaș, cu a sa carte de căpătâi „Pe drumuri de munte”, ori poate de Nicolae Iorga cu „Istoria românilor”) a împărțit cu dărnicie volumul de versuri „Privegheați și vă rugați”, apărut anul acesta la Editura „Lidana”, o antologie de poezie religioasă apărută cu arhiereasca binecuvântare a ÎPS Pimen, din care alegem un citat sugestiv: „Rugăciunea este o lucrare nesfârșită, mai presus decât orice artă sau știință”. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost ridicată în zece ani, un timp de jertfelnicie pentru părintele Gheorghe Brădățanu, care, rămas văduv în urmă cu un deceniu, a avut grijă să mai aducă un prinos de dar bine-plăcut lui Hristos Domnul. Din partea Centrului Eparhial al Sucevei și Rădăuților a slujit părintele consilier administrativ Vasile Baltag, a cărui biserică „Înălțarea Sfintei Cruci” străjuiește un cartier al municipiului Suceava. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii corului Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, sub bagheta pr. prof. Ionuț Popescu Tablan. Ne-a mirat însă lipsa edilului comunei Mălini. Eram obișnuiți ca la orice astfel de momente, prilejuite de târnosirea unor sfinte locașuri, să fie prezente și oficialitățile localității sau măcar edilul, ca reprezentant… Și închei cu afirmația Întâi Stătătorului Scaunului Arhiepiscopal al Sucevei și Rădăuților: „Anul acesta este închinat Sfinților Martiri Brâncoveni (…) dar, oare, câți dintre conducătorii Țării sunt ortodocși cum se declară?”

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: