Pitici de vară

Vara s-a cam trecut… în toamnă. Dar piticii (și nu numai ei) au rămas, vor mai sta încă o vreme, chiar dincolo de brume… Odinioară îi zăreai doar printr-o grădină de casă orășenească. Însă în ultimii ani s-au înmulțit în curțile și grădinile înierbate și-nflorate ale caselor din mediul rural; nu doar în ale celor noi, masive, crescute mai cu seamă din banii adunați de „stranieri”. Iar adesea, lângă piticii de grădină, nu doar balansoare acoperite, ci și mese rustice pentru ceasuri de tihnă, miniaturale care din lemn, la care se „înjugă” doar vântul și fluturii, miniaturale fântâni cu roată sau cumpănă, seci, așezate pe pământ sau pietriș, decorate cu mușcate sau gherghine.
 

L.D. CLEMENT

Pe alocuri, plus cioate, crengi ramificate ciudat, dând impresia unor „sculpturi” naturale, pietroaie scoase din râuri sau aduse de la munte și lăsate pradă ierbii; chiar și flori (ori pisici!) din ipsos vopsit ori ciment. Par mai curând niște refugii aceste amenajări, locuri pregătite pentru weekend sau vacanțe, mai frumoase ori mai chicioase, asta după priceperea insului care a investit în ele idei și parale. Dar mai spun toate acestea că țăranii de odinioară și mai ales urmașii lor s-au cam desțărănit, că-s altfel de oameni. Tezaurizând cumva în obiecte decorative frânturi de imagini – melancolice și idilice – o lume care a fost. Și care n-a fost…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: