„Restaurarea și conservarea picturii murale a Bisericii Dragomirna“

După Viena, ceremonie de premiere la Mănăstirea Dragomirna

> La evenimentul de la 18 septembrie, alături de gazde și de realizatori vor participa reprezentanți ai Europa Nostra și ai Ministerului Culturii
 

Creative Europe și Europa Nostra anunță pentru data de 18 septembrie a.c., la Mănăstirea Dragomirna, ceremonia locală de premiere a programului „Restaurarea și conservarea picturii murale a Bisericii Dragomirna”. În prima parte a evenimentului, programată a începe de la ora 10.30, vor vorbi arh. Alexandra Chiliman Juvara (membru Europa Nostra), conf. dr. Carmen Solomonea, coordonatoarea proiectului, un reprezentant al companiei General Construct („Obiectivele proiectului ansamblului Dragomirna”), un reprezentant al Agenției pentru Dezvoltare Regională. Ceremonia de premiere și dezvelirea unei plachete de bronz se vor desfășura de la ora 14, fiind urmate de discursurile Mariei Berza (Europa Nostra), al reprezentantului Consiliului Județean Suceava, cel al maicii starețe Macrina Săucinițeanu, al reprezentantului Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Suceava și al arh. Dan Kisilewicz, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii. Ulterior, participanții la ceremonie vor efectua o vizită a bisericii, a turnurilor și a muzeului Mănăstirii Dragomirna. Reamintim că, la începutul lunii martie a.c., la Viena (Burgtheater), proiectul „Restaurarea și conservarea picturii murale a Bisericii Dragomirna” a obținut Marele Premiu al UE pentru conservarea patrimoniului cultural/ Premiile Europa Nostra (așadar, la categoria Conservare), ca și Premiul Publicului, într-un eveniment la care au participat renumitul tenor Plácido Domingo (reprezentând Europa Nostra) și Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Frescele bisericii Mănăstirii Dragomirna au fost restaurate în anii 2009-2012, prin proiectul Regio intitulat „Restaurarea și conservarea patrimoniului cultural și modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Dragomirna”. Finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contribuția nerambursabilă a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, a însemnat 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv a fost restaurarea și conservarea picturilor murale care decorează altarul și naosul bisericii. Frescele de la începutul secolului al XVII-lea au fost curățate, consolidate și stabilizate, corijându-se totodată alte intervenții anterioare. Lucrările au fost realizate de 50 de specialiști și studenți în domeniul restaurării și conservării din mai multe țări, sub conducerea conf. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: