La cămin

…Nea Aurel ședea într-un sătuc cam departe de centrul de comună, însă prin anii ’70-’80 nu știu cum făcea că, din căsuța lui ori din țarina ceapistă, afla despre toate spectacolele populare ce veneau la cămin. Prinsese drag de Irina Loghin, iar pe ea chiar că n-o rata. Se instala în primul rând și devenise ușor de recunoscut acolo, mereu în cap, chiar în toiul verii, cu aceeași căciulă cu urechi, de model rusesc, și foarte încântat. De ajunsese să creadă că Irina vine regulat la ei în comună anume să-i cânte. Și chiar, înainte să înceapă, ea îl întreba de pe scenă: Ce mai faci dumneata, nea Aurel?…
 

L.D. CLEMENT

Cam așa povestea moș Aurel, de sub căciula lui rusească, prin anii ’90, când căminul devenise aproape pustiu. La discotecă nu se cădea să meargă și s-a prăpădit departe de Irina lui, fără să mai prindă, în căminul vechi și strâmt, Ziua Comunei ori Festivalul Local, aproape identice în întâmplări cu toate zilele și festivalurile locale. Dar gândul său va fi străbătut cumva, dintre lumi, până în urechea mare a guvernului care, iată, are plan grandios de zidire și de refacere de cămine. Așadar, proiect guvernamental pentru ulterioare foloase locale: Ziua și Festivalul și ce-o mai fi. Ce-o mai fi? Că acum chiar nunțile și parastasele mari nu se mai fac la culturalele cămine, ci la locante private încă și mai culturale. Că acum nici moș Aurel nu mai este, copiii lui îmbătrânesc pe la garduri așteptând pensia, cât despre nepoți, iată că tocmai în aceste zile se pregătesc să se-ntoarcă pe la casele lor, fie în Spania, fie în Italia, fie în Irlanda.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: