Instituțiile publice nu respectă legislația privind facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități

> Lipsesc rampele de acces în clădiri, grupurile sanitare special adaptate, locurile de parcare rezervate și interpreții autorizați ai limbajului mimico-gestual > „Au fost transmise notificări la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Tribunalul Suceava și Spitalul Județean Suceava” arată Marcela Prelipcean, director executiv al AJPIS
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava controlează și monitorizează „asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la serviciile publice locale”, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 

Aflăm că obiectivul campaniei îl constituie verificarea modului în care instituțiile publice locale și județene, cât și serviciile publice comunitare locale de evidența persoanei din județ facilitează accesul persoanelor cu nevoi speciale la mediul fizic, informațional și comunicațional. „Au fost transmise notificări privind inspecțiile care se vor desfășura la instituțiile care nu respectă prevederile legale referitoare la accesibilizarea mediului public pentru persoanele cu handicap, așa cum au fost identificate de către Institutul de Politici Publice București, respectiv Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Tribunalul Suceava și Spitalul Județean Suceava” se arată într-o informare a AJPIS, semnată de directorul executiv Marcela Prelipcean. Potrivit ei, până acum au fost efectuate inspecții la primăriile Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, la patru servicii publice comunitare de evidența persoanelor, precum și la Consiliul Județean Suceava și Instituția Prefectului Suceava. „Au fost constatate deficiențe în ceea ce privește rampele de acces în clădiri, amenajarea de grupuri sanitare adaptate pentru utilizatorii fotoliului rulant, lipsa locurilor de parcare pentru persoane cu handicap, inexistența interpretului autorizat al limbajului mimico-gestual, precum și al sistemului electronic de informare corespunzător” reliefează Marcela Prelipcean. În urma controalelor efectuate, am fost informați că inspectorii Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială au dispus 42 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: