Aproape 57.000 de hectare de păduri bolnave

> Pe fondul perioadelor de secetă accentuată, doborâturile de vânt și zăpadă au favorizat înmulțirea în masă a insectelor de scoarță > Starea de sănătate a pădurilor este urmărită prin sistemul de monitoring forestier, pe alte 3.649 ha de păduri manifestându-se uscarea anormală la fag, brad și pin
 

Circa 57.000 de hectare de păduri din județul Suceava sunt suferinde din cauza atacurilor insectelor defoliatoare sau paraziților vegetali. Așa arată Raportul privind starea mediului, întocmit de Agenția de Mediu Suceava, potrivit căruia cea mai mare suprafață împădurită, de 51.226 ha de conifere, este năpădită de insecte precum ipidele, în timp ce 15.15 ha de plantații tinere de molid, brad și larice sunt victime ale gândacilor numiți științific Hylobius abietis și Hylastes sp. Situația fitosanitară a pădurilor din județul Suceava este ținută sub observație de silvicultorii angajați ai ocoalelor silvice de stat și private. Starea de sănătate a pădurilor este urmărită prin sistemul de monitoring forestier, care înregistrează atât vătămările fiziologice – respectiv defolierea și decolorarea frunzișului din coroana arborilor –, cât și vătămările fizice cauzate de factori biotici cum sunt vânatul, animalele domestice, insectele și ciupercile. Monitorizată este, de asemenea, influența factorilor abiotici, respectiv a vântului, zăpezii, gerului și grindinii, dar și a celor antropici, adică a rezinajului (extragerea rășinii – n.n.) și vătămărilor de exploatare. Conform Raportului APM, în ultimele decenii, rășinoasele din nordul Carpaților Orientali și mai ales din zona județului Suceava au fost puternic calamitate prin doborâturi de vânt și zăpadă. Aflăm că exploatarea și valorificarea acestor arbori s-a efectuat cu dificultate, termenele stabilite fiind deseori depășite. În același timp, în parchete au rămas importante cantități de resturi de exploatare, în multe dintre acestea găsindu-se și sortimente cu dimensiuni mai mari. Aceste condiții au favorizat înmulțirea în masă a insectelor de scoarță, situație la care, în bună măsură, au contribuit și perioadele de secetă accentuată. În felul acesta s-a ajuns la crearea unor focare periculoase de ipide în arborele de molid. Pe alte 3.649 ha de păduri se manifestă uscarea anormală, fenomen care este prezent la fag, pe 1.943 ha și brad, pe 1.687 ha, cauzele constând într-un complex de factori biotici și abiotici. De suferit au și 19 ha de pin, în curs fiind analize cu privire la cauza uscării. Suprafața ocupată de păduri este de 322.563 ha, ceea ce reprezintă circa 49,2% din suprafața totală a județului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: