La Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Suceava

Un ochi zâmbind și unul plângând

Duminică, ucrainenii de pretutindeni au comemorat cea de-a 23 aniversare a proclamării Independenței de stat. În luna august 1991, mai multe republici aflate în componența URSS și-au recâștigat suveranitatea statală în urma disoluției fostului bloc sovietic.
 

Ucrainenii din Suceava au marcat acest eveniment la parohia ortodoxă misionară „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Zamca, biserică mixtă română ucraineană păstorită de pr. Mihai Măghiar. Sfânta Liturghie a fost oficiată de următorul colegiu slujitor: P.C. pr. paroh Mihai Măghiar, P.C. consilier Ioan Bârsan din cadrul compartimentului juridic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, P.C. pr. prof. univ. dr. Mykola Scherban de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Iurii Fedkovici” din Cernăuți și lect. univ. dr. diac. Ioan Dura de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța (Universitatea „Ovidius”), care a venit cu arhiereasca binecuvântare a Î.P.S. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. În mijlocul credincioșilor români și ucraineni s-au aflat Excelența Sa Vasyl Boechicko, consulul general al Ucrainei la Suceava, prefectul Florin Sinescu și subprefectul Atanasă Nistor, col. Ioan Burlui, șeful ISU Suceava și, desigur, ing. Boreslav Patrașuc, șeful filialei Suceava a UUR. După oficierea Sfintei Liturghii din cea de-a 11-a duminică de după Rusalii s-au pomenit eroii ucraineni care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru independența statului vecin, inclusiv victimele Euromaidanului, datorită cărora Ucraina a ales „drumul european”, după cum s-a exprimat consulul țării vecine. La invitația părintelui paroh Mihai Măghiar oficialitățile județene și cele din diaspora ucraineană au ținut câte o scurtă prelegere despre sărbătoarea Independenței statului vecin, fiecare apreciind relațiile bilaterale foarte bune dintre cele două țări, care mărturisesc împreună și Ortodoxia sau comuniunea liturgică dintre cele două biserici surori. Partea ucraineană și-a exprimat regretul că ziua națională a Ucrainei nu a putut fi comemorată cu veselie ca altădată, din cauza războiului de la fruntariile răsăritene ale țării vecine. Cu o zi înainte, sâmbătă, 23 august, ucrainenii au celebrat „Ziua drapelului”, în contextul unor manifestări culturale desfășurate sub genericul „Conviețuiri”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: