Partea

…La concurență cu tânărul ce pare abia trezit și trece de la unul la altul cerând, aproape mereu fără noroc, „doar un leu”, nu cu aerul că ar solicita puțin, ci că ar avea poate mii, însă doar atât i-ar mai trebui să-și facă suma, de printre trecătorii rari sub soarele toropitor s-a ițit dintr-o dată el, un copilandru de vreo opt ani, măsliniu, roșu-n obraji, durduliu, transpirat… Îl știam din grupul celor care, mai sus, lângă un magazin, țin drumul cumpărătorilor cerând ceva mărunțiș, iar când nu le țin calea, aleargă după porumbei.
 

L.D. CLEMENT

Acum locul i se ocupase, niște inși cu exersat tupeu protocolar, cu un profesionalism aproape agresiv, făceau cam aceeași treabă, în numele unei asociații tocmai de la Deva (ziceau ei). Iar copilandrul, deschizând palma din care străluceau netede patru bancnote de câte un leu, îmi ceru și mie una, spunând pe nerăsuflate ceva cum că ar trebui să facă cinci. Și, ca să-l surprind, am rămas câteva clipe țeapăn precum statuia vivantă de alături, pentru ca pe urmă să-i întind palma goală, zicându-i (stângaci…) că și eu aș vrea să capăt de la cineva. Aș, în loc să rămână surprins, în clipele ce-au urmat m-a lăsat el statuie, punându-mi în palma rămasă deschisă, iute și firesc, două dintre bancnotele sale. Apoi a zbughit-o ca pentru a confirma că așa trebuie să rămână situația. Și-apoi, însușindu-mi lecția, am alergat după el, pentru ca situația să nu rămână totuși astfel și pentru a-i adăuga, cu întârziere, inclusiv ca reparație pentru lecția mea nereușită, leul cerut. Patru-minus-doi-plus-doi-plus-unu, copilandrul avea deja cinci și continua să alerge – măsliniu, roșu-n obraji, durduliu, transpirat – poate întru partea lui pe care ar fi urmat s-o primească spre asfințit…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: