„Invazie” de artiști medievali pe străzile Sucevei

O mulțime de suceveni au ieșit joi seară în stradă să admire parada artiștilor participanți la Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”.
 

Făcliile s-au aprins sus, în dealul Obcinilor, parada pornind pe un traseu care a trecut pe bdul G. Enescu, pe la Primărie, apoi pe artera principală a orașului, până pe platoul Cetății de Scaun. Sucevenii au ieșit cu mic cu mare, părinți cu copii, bunici cu nepoți, dacă nu chiar toată familia laolaltă, doamne cu tocuri, bărbați în pantaloni scurți, adolescenți pe bicicletă, gospodine în capot, și au format o adevărată garnitură pe marginea trotuarelor pe unde au trecut artiștii medievali într-o „orgie” de lumină culoare și zgomot. Și au avut ce vedea. Parada cu făclii a fost deschisă de doi călăreți cascadori și câțiva acrobați pe catalige. Au trecut în paradă, în uimirea, plăcerea și aplauzele sucevenilor, aproape 300 de cavaleri, aspri, pletoși, masivi, îmbrăcați în blănuri și piei sau supli și sprinteni ca Făt-Frumos, suflând din corn, fluturând steagul ordinului din care fac parte, agitând săbii, sulițe și alte obiecte tăietoare cu care se războiau vitejii vremurilor dinainte să piară ultimul dragon. Câteva focuri de armă, de fapt un fel de artificii foarte sonore, au dat nota de suspans și hărmălaie festivă impusă de eveniment. Astfel au defilat puternicii Cavaleri de Mediaș, Ordinul Cavalerilor Argotici, Ordinul Dragonului și Ordinul Cavalerilor de Lup, Ordinul Solomonarilor, Paladinii de Terra Medies, Șoimii de Argint și Grupul Terra Ultrasilvana. Au trecut printre șirurile de suceveni care blițau cu spor mare din aparate foto și telefoane mobile și domnițele suave în taftale lungi, colorate și mătăsoase, boieri în ținute „casual” de zi de ședință ordinară la Divan, ieniceri cu turbane și șalvari, acrobați aruncători de steaguri mari cât o husă de mașină, aruncător de flăcări, dansatori, jongleri, muzicanți bătând la tobe, toboaie și tobițe, suflând în cimpoaie de mărimi neobișnuite, fluiere, trâmbițe și alte instrumente medievale, de fapt membrii trupelor de artiști care vor distra sucevenii în zilele festivalului din incinta Cetății de Scaun, care a început ieri și se termină duminică noaptea târziu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: