Chemarea la oaste

Pe site-ul nord-bucovinean bucpress.eu a fost instalat un comunicat de presă al guvernatorului regiunii Cernăuți care a încercat să liniștească spiritele încinse de tentativa de mobilizare a bărbaților pentru războiul din estul Ucrainei. El pare a se adresa întregii populații a regiunii, neținând cont de etnie, dar țintește în mod evident populația românească atunci când afirmă că se adresează celor care, speculând „disperarea totală a soțiilor și mamelor, alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă vă pronunțați împotriva integrității teritoriale a statului – aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară, în care veți trăi mai bine decât în Ucraina”.
 

Dumitru TEODORESCU

Nu-i o punere la punct tocmai elegantă, dar tensiunile din țara vecină pot scuza într-o anume măsură această luare de atitudine, provocată și întreținută probabil și de modul în care au fost reflectate în media românească protestele recente împotriva „chemării la oaste” a bărbaților buni de război. Oricum, dacă cineva alege România va fi bine primit. Interesant este că și la noi s-au ițit câțiva războinici care par a exacerba patriotismul etniei. Cine privește cu atenție poate sesiza încercări de a aspri relațiile cu populația majoritară – în sânul „ortodoxiei”, de exemplu. I se poate întoarce vorba guvernatorului Cernăuților, care i-ar primi și el probabil cu brațele deschise la Cernăuți. Ba este chiar posibil ca, luând în seamă patriotismul vădit al conaționalilor săi, să le înmâneze, în cadru oficial și festiv, documente de mobilizare pe front. Acolo își pot dovedi alesele sentimente și nu aici, în „grădina Maicii Domnului” păzită de tancurile NATO.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI