Dăruirea în artă nu are vârstă

Cu puțin timp în urmă, am prezentat câteva impresii despre expoziția pictorului Radu Bercea din cadrul Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.
 

Valoarea unui creator autentic este cu atât mai mare atunci când, în urma unor experiențe îndelungate, reușește să dea oamenilor, din preaplinul sufletului său, tot ceea ce a adunat mai bun, într-un elan mai mult decât tineresc. Cu o vitalitate demnă de invidiat, de parcă timpul trăit nu și-ar fi lăsat urmele asupra ființei sale solare, artistul a așezat pe simezele Salonului Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei o nouă serie de tablouri, într-o expoziție care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie 2014. Evenimentul a fost moderat de doamna director Violeta Corodean, în calitate de gazdă ospitalieră. La deschiderea Festivalului Concurs pentru Tineret Fălticeni Folk, organizat de Asociația Fălticeni Cultural, condusă de inimosul preot Liviu Mihăilă, competiție care s-a desfășurat la Fălticeni în perioada 12-13 iulie 2014, pictorul Radu Bercea a expus, pe simezele Sălii „Aurel Băeșu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni, o altă suită de tablouri valoroase, prilej cu care tânărul jurnalist Andrei Giurgea a făcut o prezentare plină de realism a personalității artistului și a valorii tablourilor sale. Lucrările realizate în tehnica artei decorative confirmă încă o dată puterea creatorului, gama largă de subiecte abordate obligându-te să participi din plin la cunoaștere, la deschidere spre univers. Tablourile sunt caracterizate de o anume omogenitate, de un farmec inefabil care te captivează instantaneu. Purtând titluri sugestive, precum „Concert”, „Preludiu”, „Simfonie”, „Vestitorul”, „Rapsodie”, „Liniște”, „Balada”, „Fantezie”, aceste creații plastice au fost anume făcute pentru a fi dăruite tinerilor concurenți care s-au manifestat plini de entuziasm și de putere creativă pe scena Casei de Cultură „Grigore Vasiliu-Birlic” din Fălticeni. Generozitatea cu care pictorul Radu Bercea a oferit câte un tablou fiecărui participant la Festivalul de Folk de la Fălticeni, ediția a III-a, constituie un adevărat act de mecenat, care s-ar cuveni salutat și urmat de toți cei care dirijează cultura românească. Ar trebui să se dea mai multă importanță forței creatoare a unui popor talentat care are nevoie de o cultură autentică, prin care să răzbată peste timp. (CONSTANTIN BULBOACĂ)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: