Retrospectiva săptămânii

De la începutul lunii, euro a crescut cu 1,3%

Declarațiile dnei Janet Yellen, președintele Fed, referitoare la creșterea dobânzilor din SUA, criza din Ucraina, amplificată de doborârea avionului Malaysia Airlines, dar și ofensiva israeliană din Gaza, au avut ca efect menținerea pe o pantă descendentă a leului față de principalele valute.
 

Cursul euro a crescut de la 4,4193 lei, la începutul săptămânii, la 4,4410 lei, la finalul ei, după ce în 17 iulie a fost atins un maxim de 4,4423 lei, o medie mai ridicată înregistrându-se la jumătatea lunii mai. Față de începutul lunii, aprecierea euro este de aproape 1,3%. Ședința de vineri a fost mai calmă decât precedenta, în care tranzacțiile s-au realizat la un minim de 4,4380 și un maxim de 4,4440 lei, nivel care se înregistra și la închiderea pieței, când cotațiile erau de 4,4430 – 4,4460 lei. Evoluția ascendentă a euro va întâlni o rezistență mai importantă la pragul psihologic de 4,45 lei, nivel care se mai înregistra la finalul lui aprilie. Leul va fi protejat de intrările mai mari de numerar la casele de schimb valutar, evoluție normală în aceste luni în care românii care muncesc în străinătate revin în țară pentru perioada concediilor. La aceasta se adaugă nivelul ridicat al dobânzii de politică monetară a BNR, comparativ cu cele din zona euro sau SUA care sunt de aproape 0%. „Dobânda la 3,5% a fost bine poziționată. (…) Să vedem în ce măsură traiectoria este una de durată. Nu vrem să ne jucăm cu rata de politică monetară în sus și în jos“ declara recent guvernatorul Mugur Isărescu. Cursul dolarului american a urcat la finalul săptămânii la 3,2828 lei, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, creșterea față de începutul lunii fiind de peste 2,5%. Francul elvețian s-a apreciat, în 17 iulie, la 3,6582 lei, maxim al ultimelor 11 săptămâni, pentru ca a doua zi media să „coboare” la 3,6577 lei, mai sus cu 1,3% față de prima ședință a lunii. Pe piețele internaționale, euro a intrat pe o pantă descendentă, el coborând de la 1,3640 dolari, la începutul perioadei, la 1,3492 dolari, la finalul ei, cotație care nu a mai fost înregistrată de la începutul lui februarie. Evoluția a avut loc pe fondul creșterii aversiunii față de risc care a provocat înmulțirea plasamentelor în dolari, considerat drept o valoare „refugiu”, la fel ca yenul sau aurul. În piața la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacționat pe septembrie la 1,3429 – 1,3632, pe decembrie la 1,3499 – 1,3643, pe martie la 1,35 – 1,3515, iar pe iunie viitor la 1,35 dolari. Uncia de aur cu scadența luna viitoare a fluctuat între 1.294 și 1.322 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: