De anul acesta

Condiții mai dure pentru acordarea subvenției pe suprafață către agricultori

> Beneficiari vor fi doar fermierii care respectă normele obligatorii în domeniile mediului, sănătății publice, a sănătății animalelor și plantelor, precum și cele de bunăstare a animalelor >Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiționalitate conduce, după caz, la diminuarea subvenției sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani
 

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava anunță beneficiarii formelor de sprijin în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață că, începând cu 2014, sunt implementate noi cerințe europene în domeniu. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al instituției, acordarea formelor de sprijin pe suprafață și a anumitor plăți din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală se va face, de anul acesta, doar în cazul agricultorilor care respectă normele obligatorii în domeniile mediului, sănătății publice, a sănătății animalelor și a plantelor, precum și în ceea ce privește bunăstarea animalelor. În consecință, fermierii sunt obligați să utilizeze produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, doar pentru scopul în care acestea au fost omologate și numai în conformitate cu instrucțiunile de folosire. Produsele de protecție a plantelor clasificate drept „foarte toxice” și „toxice” pot fi folosite doar de către persoanele juridice care dețin autorizație specială emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care își desfășoară activitatea. Conform noilor cerințe, aplicarea tratamentelor cu produse de protecția plantelor este interzisă în zonele de protecție a resurselor de apă, în perimetrele de protecție sanitară ecologică, precum și în alte zone de protecție, stabilite în condițiile legii. Producătorii agricoli vor respecta condițiile de depozitare, manipulare și utilizare, așa cum acestea sunt prevăzute în Codul de bune practici în fermă, aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Rurale. De asemenea, toți fermierii sunt obligați să păstreze, pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, documentele de evidență a produselor de protecție a plantelor utilizate în exploatație. Fermierii sunt obligați să țină evidența la zi, respectiv după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea unui registru cu data, locul și momentul aplicării; boala sau dăunătorul; denumirea substanței; suprafața pe care se aplică; cantitatea utilizată; responsabilul cu tratamentul; data recoltării, precum și cu momentul în care produsul agricol recoltat a fost introdus în consum. În informarea APIA se atrage atenția că „nerespectarea de fermieri a normelor de ecocondiționalitate conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulți ani”. Aceasta, cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțelor excepționale, care au împiedicat respectarea normelor amintite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: