Spitalul Județean Suceava, primul din țară care a început procedura de acreditare a Unității de Urgențe Neurovasculare de la Neurologie

> În prezent sunt acreditate doar unitățile de urgențe neurovasculare din clinicile universitare
 

La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava au început procedurile de acreditare a Unității de Urgențe Neurovasculare din cadrul Secției de Neurologie, unde vor putea fi tratate la timp și foarte rapid cazurile de accidente vasculare cerebrale – AVC. “Suntem primul spital județean din țară care am demarat procedura de acreditare pentru Unitatea de Urgențe Neurovasculare; în momentul de față sunt acreditate doar unitățile de urgențe neurovasculare din clinicile universitare. Noi avem dotarea completă, avem personal pregătit în specialitate, ne mai trebuie medici care să fie instruiți în efectuarea trombolizei. Noi trebuie să școlim medicii, avem cinci medici neurologi și ne trebuie doi pentru tromboliză. În perspectivă vrem să mai angajăm unu-doi medici neurologi care doresc să facă și tromboliză” a declarat directorul medical al spitalului, dr. Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al unității. El a explicat că accidentul vascular cerebral trebuie tratat în primele 3-4 ore de la instalarea simptomelor, deci foarte rapid, de aceea este importantă crearea unității de urgență la Neurologie. “Practic, se efectuează o investigație la computer tomograf sau RMN, apoi se trece la administrarea unei substanțe specifice, dacă este accident vascular ischemic, și se face tromboliza cheagului de sânge care blochează o arteră cerebrală. Există și posibilitatea efectuării unei angiografii cerebrale în Laboratorul de Radiologie Intervențională de pe lângă spital” a precizat dr. Brădățan. El a mai spus că este nevoie de modificarea legislației pentru a putea fi acreditată unitatea de urgență, de aceea s-a solicitat consultanță de la Ministerul Sănătății: “Noi suntem pionieri în acest domeniu și de aceea trebuie să așteptăm modificările legislative care să ne permită să funcționăm. Așteptăm să vină consultantul de la Ministerul Sănătății, să ia act de condițiile noastre, în această săptămână ne așteptăm să avem un punct de vedere clar de la minister”. El a adăugat că spitalul sucevean are șansa să fie inclus în programul național de tromboliză al Ministerului Sănătății, pentru ca trombolizele să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Secția de Neurologie are în prezent o capacitate de 8 paturi de terapie intensivă neurologică, care permit monitorizarea completă a pacientului, respectiv ventilație asistată pentru pacienții în stare foarte gravă, comatoși. Reamintim că Secția de Neurologie a fost recent extinsă și reamenajată, valoarea lucrărilor de investiție fiind de 1.358.857 de lei. Aparatura medicală din dotarea secției și a unității de urgențe neurovasculare a costat 1 540 737 de lei, iar pentru cele 45 de paturi existente în secție s-au cheltuit 276 187 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: