În județul Suceava

Unsprezece producători de produse tradiționale au dispărut de pe piață

> Diminuarea numărului de operatori este urmare a concurenței copleșitoare, precum și a eliminării producătorilor impostori, odată cu înăsprirea legislației > Din totalul celor 126 de produse tradiționale atestate în județul Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din lapte
 

Din totalul celor 35 de procesatori de produse tradiționale atestate în perioada 2005-2013, în județul Suceava mai funcționează doar 25, se arată într-o informare a Direcției pentru Agricultură a județului Suceava, în care se precizează că dintre aceștia din urmă 13 își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării laptelui, 11 în cel de procesare a cărnii și peștelui, iar unul în domeniul băuturilor, respectiv al berii. Potrivit informării semnate de directorul executiv Vasile Schipor, diminuarea numărului de operatori este urmare a concurenței mari, precum și a eliminării din piață a falșilor producători, odată cu înăsprirea legislației. „Această situație se datorează în bună parte mediului concurențial existent și sporirii exigențelor noilor reglementări în ceea ce privește modul de atestare, măsură luată ca urmare a apariției unor produse care erau comercializate ca produse tradiționale, dar care nu întruneau criteriile și cerințele unor astfel de produse. De asemenea, o cauză era și lipsa de reprezentare unitară a intereselor acestor producători în relațiile de piață și cele cu instituțiile abilitate din acest domeniu”, explică șeful DAJ Suceava, Vasile Schipor. Din totalul de 126 de produse tradiționale atestate în județul Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din lapte. În vederea reprezentării unitare a intereselor producătorilor, în județ s-a înființat Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Țărănești din Bucovina, cu sediul în comuna Fundu Moldovei, asociație care își propune să sprijine activitate membrilor săi, inclusiv pentru desfacerea produselor, accesarea de fonduri și realizarea de proiecte finanțate din fonduri europene sau de la bugetul de stat, destinate dezvoltării activității și creșterii competitivității pe piața internă, cât și la export. Pentru a veni în sprijinul producătorilor de produse tradiționale atestate din județ, Direcția pentru Agricultură Suceava a organizat un simpozion, ocazie cu care s-au adus clarificări la Ordinul comun nr. 724/1082/360 privind atestarea produselor tradiționale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: