Timpul liber

Inginerul Nicolae Oprea s-a străduit să realizeze o monografie a fostei întreprinderi de mașini unelte, una dintre cele mai performante unități economice ale Sucevei, unde dotarea tehnică, inteligența și profesionalismul colectivului ajunseseră la performanță înaltă. Revoluția și-a impus consecințele și aici, arivismul ultimei conduceri (condamnată zilele acestea la închisoare) reușind performanța de a păstra unitatea în picioare, chiar dacă ucisă, spre deosebire de toate celelalte din jur, dispărute pur și simplu de pe fața pământului și lăsând în urmă malluri sau terenuri virane. Surse importante de locuri de muncă s-au volatilizat deci odată cu sursele de venit pentru mii și mii de „oameni ai muncii”.
 

Dumitru TEODORESCU

Care au devenit astfel șomeri, oameni cu un remarcabil capital de timp liber. Căci liber ca pasărea cerului este cel nesilit să se scoale dis-de-dimineață, să plece la lucru, să-și consume acolo energiile și să se întoarcă acasă cu bucuria de a se odihni încât mâine s-o ia de la capăt. Iată deci că nu se mai pune problema locului de muncă, a muncii, în general. Politicienii noștri au început să vadă doar dimensiunea inactivă din viața românului și s-au gândit că aici trebuie să acționeze: în utilizarea acestui imens capital de timp liber. Care a devenit chiar axă majoră a unor politici, capacitând mari fonduri de investiții în turism, în pârtii de schi, săli de sport, terenuri de sport etc. Dacă ai, române, timp liber (și te lauzi, te plângi, te înspăimânți că ai), atunci hai că-ți dăm noi condiții să-l petreci! La munte, la mare, în sala de sport, în bazinul de înot, în salbele de pensiuni de pe toate văile țării, în periplu pe toate continentele etc. etc. Vă rog să remarcați și dumneavoastră cât de diversă este oferta de petrecere a timpului liber. Nu se compară deloc, este ridicolă comparată cu oferta de locuri de muncă. Nu aș spune că multora nu ne place această minunată stare. Dar nu avem bani. Ca să-i câștigăm n-ar fi trebuit să dispară IMUS-ul. Iar ca să-i furăm, cum tocmai s-a întâmplat cu acea întreprindere, un IMUS e prea puțin. N-a ajuns decât pentru cei câțiva care și-au pus mintea să-l aneantizeze și pe acesta…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: