Înainte de contestații, după Evaluarea Națională

Suceava, printre primele 5 din țară la promovare și note de 10

Județul Suceava se află printre primele din țară în ce privește promovabilitatea la Evaluarea Națională și numărul de note de zece obținute de candidați, cu un indice de promovare de 78,5% și 14 note de 10. La promovare, rezultatele de la Suceava au fost devansate de cele obținute de elevii din București și Cluj – 82,8%, Gorj și Prahova – 81,19%, pe ultimele locuri fiind Caraș Severin – 60,8% – și Giurgiu – 60,29%. La note de 10, pe primul loc au fost absolvenții de gimnaziu din Brăila, cu 23 note de 10, urmați de clujeni – 20 de zece –, de Iași – 18 de zece, sucevenii fiind pe locul IV la acest capitol. La Evaluarea Națională se consideră că un elev este promovat dacă a obținut medii de la 5 în sus, dar potrivit legislației în vigoare, se pot înscrie în învățământul liceal și elevii care au obținut medii sub 5 la Evaluarea Națională. Numai că, anul acesta, mulți absolvenți de clasa a VIII-a nu vor fi salvați la media de admitere de mediile din timpul gimnaziului, ca până acum, în formula de admitere acestea având o pondere de doar 25%.
 

Ministerul Educației Naționale a centralizat rezultatele obținute înainte de contestații de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie 2014, considerând că numărul mediilor peste 5 se încadrează în linia anilor precedenți, iar diferențele înregistrate în anii anteriori între rezultatele la Matematică și Limba și literatura română s-au ponderat, ajungând la procente comparativ egale. Dintre cei 165.188 de candidați înscriși, au participat la Evaluarea Națională 159.953 (96,8%). Din totalul acestora, 113.250 (70,8%) au obținut medii peste 5, iar alți 46.703 (29,2%), medii sub 5, arată cifrele prezentate de MEN. Configurația mediilor peste 5 din ultimii trei ani, după rezolvarea contestațiilor, arată astfel: 2011 – 81,79%, 2012 – 66,12% și 2013 – 75,89%. După afișarea rezultatelor, 640 de absolvenți de gimnaziu au fost nemulțumiți de notele obținute și au depus contestații, 478 fiind la limba română iar 162 la matematică. Înscrierile în învățământul liceal se vor face în perioada 4-9 iulie, când absolvenții clasei a VIII-a vor completa în fișele de înscriere opțiunile pentru unitatea de învățământ în care doresc să-și continue studiile. Aceste informații vor fi introduse în baza națională de date și vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate. Între 17 și 25 iulie, candidații își vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admiși, conform repartizării computerizate. A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: