Azi încep probele scrise la bacalaureat

Profesorii recomandă: răbdare și atenție la virgulă, timpul verbelor și caligrafie !

Probele scrise din prima sesiune a bacalaureatului încep astăzi cu limba și literatura română, la care sunt așteptați să participe cei 5601 candidați din cei 5958 înscriși, o parte din ei având proba echivalată de anul trecut.
 

Înainte de a se da startul probelor scrise, în emisiuni televizate profesori cu reputație au atras atenția candidaților asupra „capcanelor” care pot fi ascunse în subiectele la română, considerând că cele mai multe greșeli sunt făcute de candidați din cauza neatenției. Absolvenții de liceu sunt îndemnați, în primul rând, să citească textele cu răbdare, până la capăt, să folosească în mod corect virgula, să fie atenți la timpul verbelor, pentru că se pot pierde puncte din această cauză, și să aibă grijă la caligrafie și la greșelile de ortografie și de exprimare. Cu alte cuvinte, cadrele didactice recomandă candidaților la bacalaureat la teza de română „claritate, concizie, coerență, cursivitate”. Aproape 6000 de absolvenți suceveni de liceu s-au înscris la ediția din acest an a examenului de bacalaureat, 5318 fiind din seria curentă, iar 636 din seriile anterioare. Sunt mai puțini candidați la bac anul acesta față de anul trecut, când s-au înscris peste 6500 de candidați în total. Comisia județeană de bacalaureat a stabilit pentru probele scrise 18 centre de examen și 5 centre de evaluare. Șase candidați vor da probele scrise în condiții speciale, din cauza unor probleme medicale, așa cum prevede metodologia de examen. Astfel, o elevă de la CN „Petru Rareș” și-a rupt mâna, iar în această situație un cadru didactic de la alte discipline decât cele de examen îi va redacta rezolvarea subiectelor, la fel și un candidat de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Alți doi elevi de la CN „Eudoxiu Hurmuzachi” vor avea timp de rezolvare a subiectelor cu o oră și jumătate în plus, iar un elev de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” va redacta lucrarea la tastatura computerului, el neputând scrie de mână. Un elev de la CN „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a cerut să susțină probele scrise ale bacalaureatului la domiciliu, întrucât nu se poate deplasa, el fiind școlarizat acasă. Bacalaureatul va continua, în prima sesiune, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă, acolo unde e cazul, pe 2 iulie cu proba obligatorie profilului – sunt înscriși 5646 de candidați, din care 4003 la matematică, iar 1643 la istorie, iar pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului și specializării. Pe 7 iulie vor fi afișate rezultatele, tot în acea zi se vor depune contestații (orele 12-16), care vor fi rezolvate în perioada 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 11 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: