ASIS despre modificările aduse de Guvern Legii Educației

„E bine, dar nu suficient”

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care aduce modificări Legii Educației Naționale (LEN), demers despre care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI, respectiv Alianța Sindicatelor Suceava, care aparține de aceasta, spune că „e bine, dar nu suficient”.
 

prof. Giani Leonte

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, guvernanții aduc în lege niște noutăți în favoarea cadrelor didactice, reprezentând doar o parte din revendicările solicitate de sindicate. Astfel, s-a decis ca profesorii cu grad I și vechime de 25 de ani în învățământ să aibă o normă didactică de 16 ore pe săptămâna, în loc de 18, cum era până acum, ceea ce poate majora veniturile acestora din ore suplimentare. De asemenea, în anumite condiții, profesorii se vor putea pensiona la cerere cu 3 ani înainte de a împlini limita de vârstă prevăzută de lege. Se mai modifică procedura de alegere a directorilor de școli, primarii vor avea voie să facă parte din Consiliul de Administrație al scolii, iar directorul va încheia cu primarul un contract de management financiar-administrativ. Alte modificări aduse LEN se referă la durata învățământului profesional, organizarea celui postliceal, modalitatea de organizare și desfășurare a concursului de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor vacante în învățământul preuniversitar de stat, sprijinirea copiilor și a tinerilor capabili de performanțe înalte. Președintele ASIS, prof. Giani Leonte, a declarat, într-un comunicat, că sindicatele nu au aflat încă exact care e conținutul acestei ordonanțe, dar din primele informații apărute în presa centrală pare că „demersurile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ se concretizează”. „Posibilitatea pensionării anticipate e bună, dar nu știm care vor fi condițiile acordării ei. Credem că uzura psihică e primordială și nu vreo condiție de grad, fidelitate sau performanță. Reducerea normei de predare pentru profesorii cu gradul I și 25 ani vechime de la 18 la 16 ore nu trebuie să diminueze dreptul cadrului didactic la plata orelor suplimentare. Nu știm care va fi procedura de alegere a directorului școlii, dar considerăm că trebuie să aibă «avizul» Consiliului profesoral pentru a participa la concurs și tot Consiliul profesoral să-l poată demite”, a comentat liderul ASIS pe marginea modificărilor respective. El este de părere că „sunt o parte din măsuri luate târziu de Guvern, în lipsa unei Legi a Educației Naționale ancorate într-o strategie de dezvoltare pe termen lung a educației”, iar dacă toate se rezolvă prin ordonanțe de urgență, sindicatele mai au și alte doleanțe: acordarea a 6% din PIB pentru educație, acordarea sporului de vechime legal personalului nedidactic, plata integrală a sentințelor judecătorești, o metodologie pentru acordarea sporului pentru condiții deosebite, decontarea navetei, debirocratizarea învățământului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: