Anul UNESCO – „Taras Șevcenko”

Vineri, 6 iunie a.c., la sediul Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România – filiala Suceava a avut loc conferința de presă „2014 – Anul UNESCO – Taras Șevcenko – poetul național al Ucrainei”.
 

Au participat consulul general al Ucrainei la Suceava, Excelența Sa domnul Vasyl Boiechko, președintele filiale Suceava UDUR, Boreslav Patrașuk, și, desigur, profesorul dr. Ion Cozmei, poet, vicepreședintele SSB. „Anul acesta este consacrat poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko, supranumit «Prorocul Ucrainei» sau duhul ucrainean, comemorat fiind deopotrivă în Ucraina și diaspora” – a spus consulul Vasyl Boiechko. „La invitația expresă a Uniunii Scriitorilor din Ucraina am participat la manifestările legate de personalitatea lui Taras Șevcenko, poetul național al Ucrainei. Am avut un vis de zeci de ani de a vedea cu ochii acest monument al lui Taras Șevcenko ridicat la Kanev, pe malurile Niprului. Înainte i se spunea «Dealul Negru» sau «Muntele Negru», precum vedeți în poemul «Fata Vrăjită», cum sună în limba lui Eminescu. Știți prea bine că Taras Șevcenko a fost inițial înhumat la Sankt Petersburg, capitala Țarilor, ulterior fiind reînhumat la Kanev”, a declarat profesorul de litere Ion Cozmei. Domnia sa a reiterat faptul că „În orice casă de ucrainean, pe partea dreaptă stă la loc de cinste Sfânta Scriptură sau Biblia, iar pe stânga, opera lui Taras Șevcenko «Cobzar»”. La întrebarea jurnaliștilor prezenți „în câte limbi de circulație internațională a fost tradus Taras Șevcenko”, vicepreședintele SSB Ion Cozmei a spus: „Poetul Ucrainei a fost tradus deopotrivă în limbile spațiului sovietic, dar și în engleză, japoneză chiar, „oricum, în mai multe limbi de circulație internațională decât marele nostru Mihai Eminescu”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI