De Ziua mondială a mediului

Schimbările climatice, cauze și efecte

> Asistăm la o deteriorare evidentă a climei, vorbindu-se tot mai mult despre fenomenul încălzirii globale, creșterea nivelului mării, reducerea stratului de ozon sau despre efectul de seră”, subliniază Vasile Oșean, șeful APM Suceava
 

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava organizează, astăzi, la ora 10, masa rotundă cu tema „Schimbările climatice, cauze și efecte”. Manifestarea este dedicată Zilei mondiale a mediului, specialiștii APM urmând a prezenta semnificația și importanța evenimentului, cât și aspecte legislative și strategii privind schimbările climatice. La acțiune sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, unităților școlare, Direcției Silvice, Parcului național Călimani, ai organizațiilor neguvernamentale de mediu și ai unor agenți economici din județ. Vasile Oșean, directorul executiv al APM, informează că tema pentru Ziua mondială a mediului din acest an este „Insulele mici și schimbările climatice”, prin alegerea acesteia încurajându-se măsurile de prevenire a efectelor schimbărilor climatice. „Este recunoscut faptul că asistăm la o deteriorare evidentă a climei, vorbindu-se tot mai mult despre fenomenul încălzirii globale, creșterea nivelului mării, reducerea stratului de ozon sau despre efectul de seră. Toate aceste perturbații în echilibrul planetar au urmări catastrofale, conducând la creșterea frecvenței unor fenomene meteorologice extreme, modificarea majoră a caracteristicilor anotimpurilor punând în pericol sursele de hrană și, respectiv, sănătatea populației” a declarat Vasile Oșean. Conform statisticilor, gazele cu efect de seră determină fenomenul încălzirii globale, emisiile provenind, în cea mai mare parte, din sectorul energetic, dar și din domeniul transportului. Măsurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră vizează în primul rând promovarea eficienței energetice și a sistemelor de cogenerare, utilizarea mai intensă a surselor de energie regenerabile și introducerea modelelor durabile de transport. O importanță majoră o au acțiunile educative, conștientizarea și participarea publicului la luarea deciziilor din domeniul mediului. „Avem obligația morală față de generațiile viitoare de a face un efort pentru reducerea impactului acestor fenomene cu care ne confruntăm în prezent. Depinde de noi să economisim energia, să adoptăm un comportament ecologic în tot ceea ce facem, să-i educăm pe copiii noștri în acest sens”, a subliniat Vasile Oșean, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: