ASFOR Suceava crede că Programul SUMAL se aplică cui nu trebuie

> „Cred că acest program, în funcțiune deja din 2008, ar trebui să se adreseze celor care păzesc și vând masa lemnoasă”, a declarat Ciprian Muscă, consilier ASFOR Suceava
 

Membrii Asociației Forestierilor din România, filiala Suceava, s-au declarat mulțumiți de propunerile la noul Cod Silvic, ce va fi adoptat, spun legiuitorii, până la vacanța parlamentară. La Adunarea Generală desfășurată marți, 20 mai, firmele membre ASFOR din județul Suceava au subscris 100% propunerilor de alocare a resurselor lemnoase din pădurile proprietate publică pentru încălzirea populației, folosirea masei lemnoase pentru dezvoltarea locală și mai ales, pentru valorificarea masei lemnoase doar de către agenți economici atestați. Nu la fel de mulțumiți s-au arătat forestierii suceveni de propunerea ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură Doina Pană de modificare a HG. 996 privind proveniența, circulația și comercializarea masei lemnoase și de introducere a sistemul-pilot de supraveghere informatică SUMAL privind drumul lemnului din pădure. Hotărârea de Guvern, dacă va fi adoptată, va obliga toate mijloacele de transport al masei lemnoase să fie dotate cu smartphone-uri cu un soft ce va trebui accesat de cel care întocmește avizul de însoțire și care va primi astfel un cod unic de transport, cod care va trebui să fie trecut pe avizul de însoțire. Fără acest cod unic, niciun utilaj cu masă lemnoasă nu va putea să intre în depozit, decât după o confruntare a datelor din partea reprezentanților acestor depozite, care vor verifica aceste coduri în același sistem informatic. Pare modernă treaba și mai mult decât eficientă, cu amendamentul că se adresează tot celor care lucrează cu acte în regulă în exploatarea și transportul lemnului din pădure. „Acest program de monitorizare a drumului lemnului din pădure nu rezolvă problema furturilor de masă lemnoasă, pentru că se adresează cui nu trebuie, adică forestierilor care taie și transportă legal, cu acte în regulă. Activitatea firmelor care exploatează legal lemnul în pădure este deja suprataxată și supramonitorizată și, totuși, pădurile țării continuă să dispară. Cred că acest program, în funcțiune deja din 2008, ar trebui să se adreseze celor care păzesc și vând masa lemnoasă”, a declarat Ciprian Muscă, consilier al Sucursalei ASFOR Suceava. La Adunarea Generală de marți 20 mai au fost prezenți aproximativ 60 de reprezentanți zonali ai celor peste 600 de operatori economici forestieri din județul Suceava. Au fost de față, de asemenea, președintele ASFOR România – Vasile Țucunel, Valerian Solovăstru, directorul tehnic al Direcției Silvice Suceava, Daniel Constantin Coroamă, inspectorul-șef al ITRSV Suceava, Rareș Hresnic, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Suceava, Cătălin Tobescu, președintele Federației „Nostra Silva” și senatorul Neculai Bereanu. Acesta din urmă a anunțat că a inițiat în Parlamentul României o prevedere care ar veni în ajutorul firmelor care exploatează anual sub 5000 mc de material lemnos. Bereanu a propus ca aceste firme să încaseze un procent din valoarea masei lemnoase scoase la vânzare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: