Peste 200 de sindicaliști de la ASIS au ieșit în stradă să protesteze

„De atâtea ori am vorbit, am strigat și nimeni nu ne-a ascultat”

Peste 200 de cadre didactice și salariați din rândul personalului nedidactic și auxiliar din școli sucevene au ieșit, ieri, în stradă, protestând pașnic în fața Prefecturii, pentru a atrage atenția asupra revendicărilor lor nerezolvate. Erau membri de sindicat de la toate filialele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava – ASIS, în frunte cu președintele Giani Leonte. „Înarmați” cu pancarte pe care erau înscrise lozinci de genul „Guvernanți, salvând educația, salvați România”, „6% din PIB” sau cu caricaturi sugestive realizate de liderul filialei de la Vatra Dornei, prof. Aurel Cocoreanu, sindicaliștii au pichetat Prefectura timp de o oră, apoi au înmânat autorităților un memoriu cu doleanțele lor. „Este un protest pașnic, pentru că de atâtea ori am vorbit, am strigat și nimeni nu ne-a ascultat. Vrem să atragem atenția aleșilor noștri, parlamentarilor, asupra unor probleme pe care noi le-am prezentat de multă vreme. De doi ani de zile, de când sunt la guvernare, practic n-au făcut nimic”, a spus liderul ASIS, prof. Giani Leonte.
 

Peste 200 de sindicaliști de la ASIS au ieșit în stradă să protesteze

El a precizat că, în cursul zilei de luni, a participat la o discuție cu ministrul educației, Remus Pricopie, cu care s-a analizat, punctual, fiecare revendicare, toate solicitările sindicaliștilor fiind înaintate cu ceva vreme în urmă. „Dl ministru a spus da aproape la toate însă, în lipsa unor termene aproximative de rezolvare, noi am decis să continuăm protestul”, a spus Giani Leonte. Principala revendicare: modificarea salarizării personalului nedidactic Principala revendicare pentru care oamenii din învățământul sucevean au ieșit în stradă să protesteze este legată de salarizarea personalului nedidactic din școli – muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc. „Principala noastră revendicare pentru care suntem, astăzi, în stradă este modificarea salarizării personalului nedidactic, acea categorie de personal care lucrează în condiții deosebite, uneori la limita penibilului. Acestei categorii de personal nu i se acordă sporul de vechime așa cum este prevăzut în Codul muncii”, a declarat Giani Leonte. Oameni cu zeci de ani vechime lucrați în școli, în diferite posturi auxiliare, țineau în mână „fluturașii” în care era trecut salariul infim: funcție – îngrijitor I, gradația 5, salariu de bază 850 lei, deducere personală 250, impozit – 72 – CAR – 391, rest de plată 240. „De 45 de ani fac serviciu la școală și am un salariu amărât de 850 de lei”, a spus un îngrijitor. Doleanțe care depind doar „de voința politică” Celelalte revendicări ale sindicaliștilor de la ASIS se referă la unele modificări pe care le doresc a fi făcute la Legea Educației, care depind doar de „voința politică a guvernanților”, întrucât unele chiar nu necesită bani. „Există câteva modificări care nu implică bani, și aici mă refer la metodologia de constituire a consiliilor de administrație din școli, care nu există nici la ora actuală, la debirocratizare. Sunt și alte modificări care necesită sume „nesemnificative”, precum reducerea numărului de ore de predare la personalul didactic cu o vechime peste 25 de ani în învățământ, decontarea navetei din fondurile de stat. Sunt și alte doleanțe care se referă la depolitizarea învățământului, modificarea programelor școlare. Este un act de voință politică”, a conchis Giani Leonte. El a explicat că protestul de ieri „este doar un prim pas”, întrucât după alegerile europarlamentare vor fi întâlniri la nivelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, de care aparține ASIS, pentru a se stabili „calendarul de proteste din perioada imediat următoare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: