Ce spun banii

Când vine vorba despre bani (plus că li se mai sugerează niște variante de răspuns), „românii” – minoritatea din sondaje menită să reproducă realitatea majorității –, mulți dintre ei, zic că… „banii contează, dar numai cât să aibă un trai decent” (41%) sau că „e bine să ai cât mai mulți cu putință” (21%), iar cine e de altă opinie „minte sau este ipocrit”. Aceasta este doar una dintre concluziile unei cercetări recente, coordonată de cunoscutul antropolog Vintilă Mihăilescu (iVox, pentru Kruk). Într-o doară, s-ar putea crede de aici că cei mai mulți dintre noi chiar sunt puși pe făcut bani, din muncă, din afaceri, din piatră seacă, din orice; fie doar pentru traiul „decent”, fie să fie cu sacul, cu salteaua, pentru nevoi mici sau uriașe.
 

L.D. CLEMENT

Dar dacă banii ar fi întrebați, ce să spună? Zic că, așa, în general, i-au umplut pe „români” de datorii, fiindcă potrivit aceleiași cercetări nu mai puțin de două treimi sunt mai mult sau mai puțin îndatorați (cu precădere la bănci), iar jumătate dintre datornicii astfel evidențiați au debite ce depășesc 5000 de lei. Plus că în socoteală nu intră și datoriile pentru servicii primite și neplătite. Ar putea reieși de aici că suntem o țară de datornici, mai ales că situația se manifestă la toate grupele de vârstă. Dar și, aspect foarte semnificativ, o țară de oameni asupra cărora datoriile pun presiune, căci acesta este sentimentul pe care spun cei mai mulți că îl resimt. Iar dacă ar mai fi întrebați banii, ei ar zice (deoarece „n-au miros”, presupunem că sunt obiectivi!) că suntem o țară de inși ținuți sub presiune. Și frustrați, neajutorați, (aproape?) ruinați.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: