O poveste americană și una bucovineană

Bucureșteanul Nicolae Cîrstea (46 ani) este, reamintesc, cel mai vârstnic laureat al Festivalului-concurs „Rezonanțe udeștene” ediția 2014. Explicabil și prin aceea că, de regulă, proza solicită… vârstă și experiență (nu numai în scris). N. Cîrstea a obținut Marele premiu „Eusebiu Camilar” cu o poveste „americană” („Little Beetle”), poveste cu mărire, dragoste, decădere și moarte, cu box, mafie, droguri, sfârșită chiar în zilele în care primul om pășea pe Lună, iar până și această realizare era parte a unei strategii de război rece.
 

L.D. CLEMENT

Dar povestea „bucovineană” a lui N. Cîrstea a început anul trecut când, tot la Udești, era premiat, cunoscuse locul și oamenii și unde își propusese să revină fie chemat de un loc pe podium, fie în virtutea unor prietenii pe care le legase. Iar după revederea de sâmbăta ce trecu, revenind la București, ce să facă prozatorul Cîrstea? S-a așternut să scrie o altă poveste, intitulată „Suceava. Mare premiu, oameni faini, vreme bună și cozonaci”. Din care citez doar două rânduri, fiindcă mi se par suficiente: „…oameni faini (el e hunedorean la origine – n.n.), cu zâmbete largi pe cât le erau și sufletele. Ca acasă. Spun ca acasă pentru că am simțit cu adevărat această senzație…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: