Până la 40 de suceveni cer, zilnic, debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare

> În fiecare zi, alți 20 de consumatori se debranșează ilegal, administratorul special al Termica avertizând că o coborâre sub pragul critic de 17.000 de abonați va duce la grave disfuncții în sistem > „Nimeni nu trebuie să plece din sistem fără aprobare și să lase datorii către Termica, sfidând autoritățile” a accentuat Ion Lungu
Foarte mulți proprietari suceveni de apartamente aleg soluția debranșării de la sistemul centralizat de termoficare și dotării cu alte surse de încălzire – a semnalat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu președinții de asociații de proprietari, Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al societății în insolvență Termica Suceava. Oficialul firmei din Lunca Sucevei a reliefat că începând cu încheierea sezonului de furnizare a agentului termic pentru încălzirea locuințelor, la finele lunii aprilie, zilnic, până la 40 de suceveni se prezintă la Termica cu cereri de debranșare de la rețele de alimentare cu apă caldă și căldură. Dumitrescu pune în vedere că fenomenul este îngrijorător, coborârea sub puntul critic de 17.000 de abonați – față de circa 22.000, în prezent – putând duce la grave disfuncții ale sistemului centralizat sucevean de termoficare.
 

„De la întreruperea furnizării încălzirii, se depun la sediul Termica circa 35-40 de cereri de debranșare pe zi. Din experiența anilor trecuți, știm că încă 10-20 pe zi derulează debranșarea fără nicio aprobare, iar după ce termină lucrările, ne pun în fața faptului împlinit și, practic, nu mai avem ce face. Există o masă critică și la acest sistem de termoficare, iar dacă trecem sub un număr minim de consumatori, apreciat la 17.000-18.000 de apartamente, activitatea nu va mai putea fi desfășurată în condiții rezonabile” atrage atenția administratorul special al Termica. Dumitrescu a făcut apel la șefii asociațiilor de proprietari, cât și la proprietarii de pe scările de bloc, să nu privească fenomenul ca pe o simplă formalitate și să-și dea cu ușurință acordul pentru debranșare, „pentru că, din cauza inconvenientelor, situația va fi foarte grea”. Coborârea sub pragul de rentabilitate va avea drept consecință creșterea tarifului la energia termică Primarul Ion Lungu este de părere că o coborâre sub pragul minim de rentabilitate de 17.000 de consumatori casnici ar avea drept consecință creșterea tarifului la energia termică, întrucât costurile vor avea o altă repartizare. „Am mai spus-o și altă dată, noi nu ținem pe nimeni cu forța la sistemul centralizat. Însă, în același timp, nimeni nu trebuie să plece fără aprobare și să lase datorii către Termica, sfidând autoritățile” a accentuat Ion Lungu. Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al firmei de transport, distribuire și furnizare a energiei termice a ținut să mai precizeze că situația de incertitudine financiară, creată de neplata serviciilor, nu va permite efectuarea strict necesarelor lucrări anuale de revizii și reparații din sistem. „Trebuie să găsim o soluție pentru că, indiferent cine va desfășura activitatea în perioada de iarnă, există niște puncte nevralgice în sistem, pe care trebuie să le rezolvăm, pentru a nu ne trezi cu niște situații forte neplăcute” a subliniat Ovidiu Dumitrescu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI