Mai sărac cu un condeier

Constantin Ștefuriuc, Alexei Rudeanu, Mircea Dinutz, Sava Bejinariu, Mugur Geu, George Timu și acum… Vichentie Nicolaiciuc. Într-un fel sau altul cu numiții plecați în lumea umbrelor am avut relații de prietenie, unii mi-au fost chiar foarte apropiați sufletului, prin rodul colaborării în lupta cu cuvântul!
 

Oare cine mi-a spus că ,,ne naștem pe rând și murim pe sărite!”. Cine? Chiar colegul publicist din Arbore, Gheorghe Dolinski. Om de un optimism molipsitor, dar care totuși a reiterat știutele vorbe ,,viața merge înainte cu rele și bune, toate ni se împlinesc la vremea lor, prin voia Domnului”. Cel chemat atât de fulgerător la Dumnezeu, profesorul Vichentie Nicolaiciuc, a fost coleg la liceul din Siret (promoția 1961-1962) cu soția mea, pe numele de fată Costișevschi, s-au revăzut în 1982 apoi în 2012 (din nefericire unii nerăspunzând la strigarea numelor din catalog, lipsind din varii motive sau trecuți la cele veșnice). Știrea plecării în eternitate a distinsului domn Vichentie Nicolaiciuc – om de o noblețe sufletească exemplară, profesor, scriitor, membru din 2012 al Societății Scriitorilor Bucovineni, deputat în Parlamentul României, iar în anii de după pensionare, ,,omul Deltei Dunării”, tot ca profesor – a îndoliat inimile ucrainenilor și acelora ce i-au prețuit calitățile, de bun soț, tată și bunic, virtuțile profesionale și civice și nu în ultimul rând acelea de colaborator la revista ,,Curierul ucrainean”, ziarul ,,Crai nou” și la numeroase alte publicații. Ultima sa carte, numită „Devenire” și-a oprit însă scrierea la… primul capitol, fragment citit de mine în revista ,,Obcina literară” trimisă din Rădăuți, pe 28 aprilie, de către Vichentie Nicolaiciuc. Care va continua narațiunea în Împărăția Domnului, unde mă voi ruga, asemenea acelora care l-au iubit și prețuit, să fie primit. Am rămas mai sărac cu un alt condeier a cărui amintire va rămâne ,,vie”, ca și aducerea aminte a celorlalți, în inima și sufletul meu. DECEBAL ALEXANDRU SEUL

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI