Retrospectiva săptămânii

Euro a scăzut la 4,43 lei

Leul a dat semne de apreciere în penultima săptămână din aprilie, tendință care s-a menținut și în următoarele ședințe, astfel că în prima zi de tranzacționare din mai cursul euro a scăzut la 4,4340 lei, mai jos cu aproape trei bani față de începutul lunii trecute, evoluție care se menține în culoarul de fluctuație +/- 1%, care este agreat de banca centrală.
 

Aprecierea trebuie pusă pe seama interesului tot mai mare al străinilor pentru titlurile de stat românești sau depozitele bancare denominate în lei. Aceștia au vândut valută, preferând randamentele mai mari pe care le pot obține în România, comparativ cu cele din zona euro sau SUA, unde dobânda de politică monetară se află aproape de 0%. De altfel, majoritatea analiștilor opinează că BNR va menține dobânda-cheie la nivelul de 3,5% până la sfârșitul acestui an, pentru a proteja leul de eventualele pusee de depreciere. Euro a început săptămâna trecută cu o medie de 4,4549 lei, marți aceasta coborând la 4,4403 lei. Mișcările de pe piețele internaționale și marcările de profit au produs miercuri o creștere a cursului la 4,4503 lei, pentru ca în prima ședință din mai cotațiile din piața valutară să scadă spre 4,43 lei, nivel care se mai înregistra în noiembrie trecut. Seara, pe piețele internaționale cotațiile erau de 4,4270 – 4,43 lei. Deprecierea euro a provocat scăderea și celorlalte monede importante. Media dolarului american a coborât de la 3,2194 lei, în ultima ședință din aprilie, la 3,1991 lei, în prima din mai. Un curs mai mic s-a înregistrat în 14 noiembrie 2011. La rândul său, francul elvețian a scăzut de la 3,6595 lei, la începutul săptămânii, la 3,6376 lei, la finele ei, o medie mai mică înregistrându-se în prima decadă din ianuarie. Decizia de miercuri a comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane de a reduce, cu încă 10 miliarde dolari, la 45 miliarde/lună, suma pe care o injectează în economia americană, cât și anunțul referitor la scăderea șomajului american la 6,3%, minim al ultimilor aproape șase ani, nu au avut efecte majore asupra evoluției perechii euro/dolar. Aceasta s-a mișcat săptămâna trecută între 1,3779 și 1,3881 dolari, pentru a închide vineri pe piețele americane la 1,3869 dolari. În piața la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacționat pentru iunie la 1,3781 – 1,3879 dolari, pentru septembrie la 1,3791 – 1,3865 dolari, iar pentru decembrie la 1,38 dolari. Volatilitatea unciei de aur cu scadența iunie a fost mare, aceasta mișcându-se între 1.275 și 1.305 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: