Sistemul centralizat de termoficare a decapitalizat Primăria Suceava

> În vederea reorganizării, administratorul judiciar și administratorul special cer autorităților locale să-și revizuiască strategia referitoare la Termica, însă primarul Ion Lungu exclude din start alocarea de noi fonduri de la buget > Numai pe durata lui 2013 și în perioada care a trecut din acest an, spre Termica au fost îndreptate fonduri de circa 50 de milioane de lei, alocări care au dezechilibrat bugetul local
Administratorul judiciar al firmei în insolvență Termica Suceava s-a adresat Consiliului Local și Primăriei Suceava, cerând un punct de vedere vizavi de planul de reorganizare judiciară al operatorului de termoficare din Lunca Sucevei – a făcut public primarul Ion Lungu. „Cei de la Termica vor să-l depună pe 2 aprilie, având în vedere faptul că, pe 3 martie, a rămas definitiv tabloul creditorilor” precizează primarul.
 

Primăria Suceava

El spune că responsabilii societății care, în prezent, încă mai are în concesiune serviciul de transport, distribuire și furnizare a energiei termice, au cerut clarificări privind strategia de funcționare a sistemului centralizat de termoficare, inclusiv a Termica. Edilul-șef consideră că un asemenea demers este inoportun, din moment ce primăria reședinței de județ, cu excepția suportării diferenței de tarif la gigacalorie, nu mai poate avea vreo implicare financiară în ceea ce privește activitatea acestei societăți. „Orice actualizare de strategie pleacă, până la urmă, de la bani. Or, după cum se știe, în actuala structură, Termica funcționează în continuare cu pierderi și nu văd ce ar mai putea face, în acest sens, Primăria municipiului Suceava”, evidențiază ocupantul fotoliului din Areni. Lungu a ținut să reliefeze că, numai pe durata lui 2013 și perioada care a trecut din acest an, spre Termica au fost îndreptate fonduri de circa 50 de milioane de lei, alocări care au dezechilibrat bugetul local. „Totuși, Termica este în proprietatea Primăriei, a Consiliului Local, sunt reguli ale insolvenței care acționează, de aceea voi avea o discuție cu consilieri locali și pe această temă, să emitem un punct de vedere comun. Cu toate sunt de acord, mai puțin cu alocarea de resurse financiare pe care nu le avem, Primăria decapitalizându-se cu această activitate de termoficare” a explicat Ion Lungu. Potrivit legilor în vigoare, reorganizarea judiciară se aplică debitorului în vederea achitării datoriilor pe care acesta le are, în conformitate cu un plan de reorganizare care poate fi propus de debitor, administratorul judiciar, de unul sau mai mulți creditori care dețin împreună 20% din valoarea totală a creanțelor din tabelul creditorilor. Scopul reorganizării judiciare constă în salvarea de la faliment a societății aflate în incapacitate temporară de plată. În cazul în care debitorul nu respectă prevederile planului de reorganizare sau dacă activitatea continuă să aducă pierderi, administratorul sau oricare dintre creditori pot solicita judecătorului sindic aprobarea intrării în faliment. Programul de reorganizare a Termica, propus de administratorul special Ovidiu Dumitrescu și întocmit de administratorul judiciar, va fi finalizat luna aceasta și prevede reorganizarea și restructurarea, cu continuarea activității debitorului. Potrivit Legii nr. 85/2006, executarea planului de reorganizare nu poate depăși 3 ani, acesta având la bază principiul egalității de tratament a creditorilor care fac parte din aceeași categorie. Pe data de 10 octombrie 2013, în tabelul preliminar al creanțelor erau înscriși 38 de creditori, totalul creanțelor acestora fiind de 71,93 de milioane de lei, dintre care 29,95 de milioane de lei sunt creanțe chirografare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: