Închistrite

Se apropie Paștele și se vorbește tot mai des despre ouă: roșii, colorate, încondeiate, muncite, închistrite, împistrite etc. Care va fi fiind diferența dintre ele? E clar ce vor să spună cele roșii (așadar, nu vor avea altă culoare!), încondeiate (evocă instrumentul cu care se realizează), muncite (efort, concentrare, talent…). Cu siguranță, întrebați despre semnificațiile acestor denumiri, realizatorii lor, în funcție de zonele din care provin, de regulă pot furniza alte și alte explicații, uneori chiar dintre cele mai neașteptate.
 

L.D. CLEMENT

Recent, un afiș de festival mi-a atras atenția prin explicarea (într-o paranteză) a încondeierii prin împistrire. Iar dacă altfel șovăiești în a găsi o relație posibilă între cei doi termeni și mai ales cele două realități (față de origini poate că uitate, preschimbate), dicționarele îți sunt de ajutor să-ți reamintească sau să-ți comunice ca pe o noutate că închistrirea, înrudită cu crestarea (venind dintr-o vorbă a rutenilor) presupune marcarea cu însemnul crucii, în vreme ce împistrirea (venind dintr-o altă vorbă slavă) presupune (doar) decorarea. Așadar, fiindcă se apropie Paștele, cât vor fi fiind de ochioase, de împestrițate și de muncite cu talent ouăle împistrite, am putea să ne gândim că cele cu adevărat închistrite sunt mai grele în (vechi) semnificații…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: