Zi culturală la muzeul din Gura Humorului

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina de la Gura Humorului, pe 5 martie a.c. a avut loc un eveniment de înaltă ținută culturală.
 

Manifestarea s-a bucurat de prezența oamenilor de cultură din oraș, a unor elevi și a consilierului județean col. Ioan Abutnăriței. S-a vorbit despre importanța obiceiurilor și tradițiilor populare din Bucovina. Mihai Camilar, omul care, de decenii, a strâns la muzeul din localitate piese importante pentru reprezentarea tradițiilor populare, a evidențiat că folclorul bucovinean este alături de cel din Maramureș din perspectiva autenticității, dar, din păcate, începe să fie neglijat de cei care nu ar trebui să lase în uitare comorile tradițiilor naționale. Au participat, de asemenea, pictorul Radu Bercea, prezență mereu activă în cultura orașului, și poetul Constantin Hrehor. În acest context a fost vernisată expoziția de pictură și grafică a pictorului sucevean Iulian Dzubzinski. Pe simeze s-au aflat peisaje, portrete. Este un pictor care, printr-o muncă de ani de zile, a reușit să-și creeze un stil aparte, păstrând însă linia expresionistă. Pictorul Konstantyn Ungureanu Box a evidențiat valoarea lucrărilor și personalitatea lui Dzubzinski, vorbind apoi despre „utopia estetică”, despre părțile în conflict, despre „prozaismul naturalist” din creația pictorului. Au mai vorbit Mihai Mardare, muzicolog, directorul centrului cultural din localitate, Călin Brăteanu, Minorica Dranca, de la muzeul din Vatra Dornei. S-au lansat „Monografia comunei Poiana Stampei”, ediția a II-a revăzută și adăugită, un CD document, conținând colinde din colecția de folclor a Bucovinei, colinde din Țara Dornelor, cartea „Ghidul iubitorilor de folclor”. „Monografia comunei Poiana Stampei” a fost prezentată de Mihai Camilar, care a ținut să spună că este o lucrare de excepție, este un punct de reper. Constanța Cristescu a vorbit despre CD-ul document spunând printre altele că „muzica se ascultă, se cântă, pentru ca să ai ce scrie despre ea“. Elvira Romaniuc, fosta directoare a muzeului humorean, a vorbit în cuvinte elogioase despre cartea lui Mihai Camilar „Arhitectura populară bucovineană”, despre muzeul etnografic și despre ceea ce a lăsat ea pentru a fi preluat de Mihai Camilar, spre a duce mai departe faima muzeului. Constantin Hrehor l-a prezentat pe Mihai Camilar ca fiind un savant în domeniul folclorului și etnografiei, omul de știință care este, totodată, un poet al folclorului. Manifestarea s-a încheiat cu un moment folcloric, susținut de grupul „Ciutura” de la Școala Gimnazială din Băișești, coordonat de Ilica Ioan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: