Participare suceveană la conferința

„Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători” din Chișinău

Universitatea Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău a găzduit, pe 10 martie a.c., lucrările Conferinței internaționale „Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători”.
 

Adresată îndeosebi doctoranzilor, manifestarea, desfășurată sub înaltul patronaj al Academiei de Științe a Republicii Moldova, s-a bucurat de o prezență numeroasă, reprezentate fiind țări ca România, Belarus, Rusia, Ucraina, Serbia, Kazahstan, precum și țara gazdă. Într-un cadru solemn, s-a putut discuta despre evoluția științifică a societății contemporane, insistându-se pe noutățile și provocările pe care acest mileniu le aduce în cercetare, cu mențiuni inclusiv asupra implicațiilor sociale determinate de actuala paradigmă culturală a omenirii. Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost reprezentată prin drd. Dragoș Huțuleac, de la catedra de Filosofie, Științe Politice și Asistență socială, care a participat cu lucrarea „Perspective filosofice asupra societății cunoașterii”. El a subliniat în cadrul prezentării că Societatea cunoașterii este paradigma în care acest secol se va dezvolta, putându-se observa cu ochiul liber o dependență tot mai acută de tehnologii, motiv pentru care au apărut diverse schimbări de raționament și trăire atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. „Pentru a putea înțelege mai bine aceste noi aspecte sociale pe care le trăim se cuvine să lămurim ce înseamnă și ce presupune Societatea cunoașterii, îndeosebi din punct de vedere filosofic, prin prisma globală pe care această disciplină o subscrie sieși. Raportarea la tipurile de societăți anterioare ne ajută să înțelegem mai bine modalitatea prin care s-a ajuns la o Societate a cunoașterii, precum și implicația pe care aceasta o are în evoluția cotidiană și formarea deprinderilor specifice perioadei actuale. Referirile făcute la procesele tehnologice, tehnologiile și rolul inteligenței artificiale în cadrul acestui context existențial subliniază cele mai importante aspecte ce definesc actuala paradigmă de cercetare și dezvoltare a societății contemporane, aducând lămuririle corespunzătoare asupra perioadei pe care o traversăm” consideră drd. Dragoș Huțuleac. Lucrările prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum sub egida Academiei de Științe a Moldovei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: