După 25 de ani…

În cursul acestei săptămâni, internetul a împlinit 25 de ani (sau un sfert de veac de când a început să evolueze pentru a deveni din ce în ce mai variat și accesibil, fiindcă altfel vârsta sa este de chiar 45 de ani!). Timp în care a generat diverse și profunde modificări de tip și conținut în comunicarea dintre oameni. S-a trecut repede, aproape pe nesimțite, de la Internet (însemnând la început, cu precădere, tehnologie și funcții abordabile doar de structuri guvernamentale și private puternice), la acest internet „al tuturor”, substantiv comun înrudit cu presă și carte (deși de la Galaxia Gutenberg la Galaxia Www sunt distanțe uriașe), radio, televiziune.
 

L.D. CLEMENT

Comunicarea mediatică s-a văzut „eliberată” și „democratizată”: în principiu, oricine dorește să spună ceva, ar putea-o face utilizând acest mediu, fie că urmează să nu aibă niciun receptor, fie că va fi ascultat de întreaga lume. S-au creditat astfel new media, pe de o parte (cu începuturi în anii ’80), iar într-un context mai larg, cybercultura, presupunând, între altele, acces global și (aproape) neîngrădit la o informație uriașă, din ce în ce mai ieftină (aspect care afectează adesea și calitatea acesteia), reacții rapide și plurale față de aceasta, de natură să multiplice permanent informația. Potrivit celui care este considerat a fi „părintele www-ului”, Tim Berners-Lee, vom fi fiind, după 25 de ani, la un moment de răscruce, în care se prevede necesitatea fundamentării unui soi de constituție a internetului, care să-i protejeze pe utilizatori (pentru a nu deveni, din beneficiari, victime) și care să garanteze că, așa cum va fi fost visat, web-ul va rămâne (sau… va redeveni) un spațiu neutru și deschis. E, de fapt, o mănușă de mătase aruncată puternicilor lumii, în ideea ca aceștia să nu instaureze un tip modern de sclavie, prin manipulare și controlul informațiilor personale. Totodată, e și un avertisment transmis utilizatorilor, care spune că se pot proteja prin educație (inclusiv spre a-și asuma autocenzura!) și cultură autentică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: