Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ, Suceava:

„Noul cod etic nu rezolvă nicidecum problemele din educație”

Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ, Suceava, susține că noul cod etic din învățământ, supus dezbaterii publice de câteva zile, nu rezolvă nicicum problemele din educație.
 

„Îl văd mai degrabă ca o anexă la Legea învățământului, dar și acesta inutil de unul singur. A fost lansat dezbaterii publice un cod etic doar pentru profesori, când firesc ar fi să intre în dezbatere, concomitent cu acesta, și un cod etic al elevilor și unul al părinților. Sistemul educațional funcționează eficient doar în parteneriatul cadru didactic – elev – părinte. În plus, cine constată aceste abateri de etică, cine sancționează? Încă o comisie, încă o cheltuială, încă un stres pe capul profesorului?” s-a întrebat retoric liderul sindicaliștilor din învățământul sucevean. Leonte a declarat că o parte dintre prevederile codului etic sunt exagerate (un profesor nu poate preda la clasa propriului copil), dar și inutile, pentru că există legi organice, mai presus de un cod de etică, ce le prevăd și stipulează sancțiuni pentru aceste ilegalități. El a făcut referire la faptul că profesorii nu au voie să ia șpagă, ceea ce în Codul penal se numește clar „luare de mită” și se pedepsește ca atare, sau la abuzarea fizică, emoțională sau spirituală a elevului, interzisă de Legea 257 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. „Alte reguli din cod nu sunt deloc ancorate în realitate. De exemplu, aceea că profesorii nu trebuie să strângă bani pentru materiale didactice. Dacă finanțarea școlilor ar fi cea corectă, în funcție de necesități, dacă guvernul ar acorda cei 6% din bugetul de stat prevăzuți pentru educație, niciun profesor nu ar cere bani de cretă sau de hârtie de scris. Apoi, există activități extrașcolare, în beneficiul elevilor, pentru care școala nu are bani și care nu se pot susține fără aportul financiar al părinților. Ce facem atunci? Peste tot în lume părinții participă la creșterea calității actului didactic pentru copiii lor” a declarat Giani Leonte. Noul proiect de cod de etică în educație, ce se află de câteva zile în dezbatere publică, susține, pe de o parte, reguli elementare în activitatea didactică pe care niciun cadru didactic cu scaun la cap și demnitate nu le va încălca, dar și reguli prea delicat de implementat în condițiile învățământului românesc, ce suferă acut de lipsă de bani. Pentru ca un profesor să afle că nu are voie să facă sex cu un elev, că este imoral să încurajeze consumul de droguri și alcool în școală și că nu are voie să-l pocnească pe elevul din fața sa nu era nevoie de un cod special, cu atât mai mult cu cât fiecare instituție de învățământ ar trebui să funcționeze după legile statului și regulamente specifice. Cât de moral este însă ca un elev să lovească sau să înjure un profesor, să facă sex în baie sau pe catedră, să și filmeze episodul și să-l și posteze pe Youtube, cât de corect poate fi ca un părinte să dea buzna în școală și să ceară socoteală profesorului pentru nota odraslei care nu pune mâna pe carte decât s-o mute dintr-un loc în altul, ce normă etică va înfiera un adult ce intră în școală doar ca să lovească un elev pentru că așa vrea el urmează probabil să aflăm în curând.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: