Guvernul suspendă șase luni despăgubirile pentru bunurile confiscate în Basarabia, Bucovina, Herța

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență privind suspendarea pe șase luni a acordării de despăgubiri pentru persoanele care au avut bunuri în Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța, dar și pentru cei care au avut proprietăți în Cadrilater.
 

Astfel, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind unele măsuri temporare în vederea consolidării cadrului normativ necesar aplicării unor dispoziții din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum și din Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 Prin actul normativ adoptat de guvern se aduc următoarele modificări: > suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a emiterii unor hotărâri prevăzute de lege, emise de comisiile județene, respectiv a municipiului București, prin care se acordă despăgubiri; > suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a emiterii de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a deciziilor de validare sau invalidare a hotărârilor comisiilor județene, respectiv a municipiului București; > suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a plății voluntare a despăgubirilor stabilite prin hotărârile comisiilor județene, respectiv a municipiului București. Măsurile nu aduc o restrângere a drepturilor persoanelor îndreptățite, ci prevăd instituirea unui interval de timp în vederea identificării măsurilor necesare pentru continuarea procesului de acordare a despăgubirilor, potrivit legii, se arată în comunicatul guvernului. Anul trecut, guvernul a stabilit că cetățenii ce au deținut proprietăți în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța își vor primi despăgubirile în tranșe anuale egale, eșalonat pe o perioadă de 10 ani, cuantumul fiind de minim 20.000 lei. În județul Suceava au fost înregistrate 2.044 de cereri depuse în baza Legii 290/2003, din care 479 de cereri au fost transmise pentru soluționare către prefecturile București, Timișoara, Botoșani și Iași, 13 cereri au fost retrase la solicitarea petenților, iar restul dosarelor au fost soluționate de Comisia județeană. În cazul a 259 de dosare au fost emise hotărâri ale Comisiei Județene prin care a fost stabilită valoarea despăgubirilor, iar 1.250 de cereri au fost respinse. Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensații persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI