Ce vor ei

Unul dintre liderii tinerilor din zona de sud-est a Ardealului își exprima recent opinia/dorința la un post de radio ca statul să creeze mai multe locuri de muncă în meseriile în care tinerii se califică cu precădere. Iată o opinie discutabilă. Dacă tinerii se pregătesc pentru a deveni medici, statul aproape că nu are ce face, căci ofertă de locuri de muncă ar fi și în țară, dar mai ales în străinătate. Străinătate de unde vin nu numai cereri de specialiști, ci și un număr impresionant de tineri dornici să învețe medicina în România. E și mai ieftină ca în țările lor pregătirea, dar și facultățile de profil românești sunt apreciate, recunoscute. Numai la facultatea de medicina clujeană învață circa 5000 de studenți străini. Situația este oarecum asemănătoare în domeniul IT, unde ofertă de specialiști există și pentru nevoile interne și pentru „export”.
 

Dumitru TEODORESCU

Dacă este însă vorba de profesii din sfera dreptului, a economiei, a ingineriei chiar, lucrurile devin complicate pentru stat, care nu poate face față imensului număr de absolvenți pregătiți pentru joburi pentru care și țări cu o economie dezvoltată oferă un număr limitat de locuri. Nu poate fi toată lumea avocat, economist, funcționar, este nevoie și de cei care produc frigidere, autoturisme, avioane, vagoane etc., de cei de „la șaibă”, fără de care „Dacia” ar fi dispărut de mult… Tânărul lider citat evită cu siguranță o asemenea interpretare a spuselor sale. Dar „gura păcătosului adevăr grăiește”, el sugerând că, în condițiile în care nu a adoptat politici corecte și la timp în domeniul pregătirii profesionale a noilor generații, să facă bine acum statul să se adapteze la realitățile pieței muncii tinere. Adică, dacă ne-a plăcut nouă să ne facem soldați, atunci statul trebuie musai să declanșeze un război – două, ca să ne dea de lucru. Logică valabilă poate pentru ruși, că la noi nici armata nu se mai face…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: