Taxați

De dimineață, vinerea ce trecu, așa cum se întâmplă și-n alte zile, în policlinica veche a Sucevei, cea din Areni, mulțime de contribuabili, în calitate de pacienți. Dar și o surpriză ce ne-a fost anunțată telefonic dintr-un grup de inși evident foarte supărați: la toaletele pentru pacienți se pusese un leu taxă. Am fost chemați iute să constatăm și, mai apoi, am luat act că pe ușile cu pricina scria chiar așa, însă și că supărarea pacienților se mai potolise, un hâtru de la etajul doi, pare-se deja ușurat (și de un leu), dând-o pe glume amărui și întrebând (după ce primise deja un răspuns semioficial: apă, dezinfectanți, detergenți) dacă o fi vorba cumva despre coplată ori suprataxă.
 

L.D. CLEMENT

Pentru ca apoi, după ce străbătuse o vreme culoarul vorbind (ca și) singur, să(-și) explice doct că, dacă despre taxă e vorba, e limpede că nu-i impozit, nu-i pe valoare adăugată (că ce se duce la canal nu-i de valoare), nu e pentru buget, nu-i cu reducere dacă se plătește la prima oră, e doar, așa cum scrie și la dicționar, o sumă care se plătește în schimbul acordării unor drepturi (dar aici nu e cazul!) sau a unor servicii. Astfel pacienții de pe la uși devenind chiar pacienți (așadar: calmi, răbdători, cuminți), de s-ar fi aflat printre ei o iscoadă bunăoară de pe la guvern ar fi putut decide cu profesionalism că încă se mai poate, încă mai încape. Lumea înjură la început, dar pe urmă devine pacientă. Deși nu se poate spune că n-ar fi suferindă…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: