Prin Programul Operațional Regional

Posibilă finanțare europeană pentru lucrările abandonate de la unitățile școlare din Suceava

> O problemă o constituie faptul că, potrivit ghidului solicitantului, titularul proiectelor trebuie să fie municipalitatea, iar obiectivele respective nu figurează pe lista de investiții a executivului
 

Primăria Suceava ar putea depune 6 proiecte de finanțare pentru finalizarea a 3 obiective de investiții în tot atâtea unități școlare sucevene. Lucrările au debutat în anul 2007, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Educației, însă, în prezent, ele stagnează din cauza lipsei de finanțare. Primarul Ion Lungu a declarat, într-o conferință de presă, că a întrevăzut o rezolvare, banii necesari putând fi obținuți în cadrul unei noi măsuri a Programului Operațional Regional (POR). „Sunt investiții începute de Guvern, prin Ministerul Educației, încă din 2007, acestea nefiind finalizate nici astăzi. A fost lansată o măsură prin POR, cu fonduri europene, iar noi încercăm să promovăm niște proiecte europene pentru aceste școli”, precizează șeful executivului local. În atenție sunt campusul școlar de la Liceul cu Program Sportiv, cu stadiu fizic de executare de 48% și valoarea achitată de 38%; extinderea și modernizarea sălii de sport de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, cu 19% stadiu fizic și tot atât valoare achitată; Centrul de informare de la Colegiul Național „Petru Rareș”, executat fizic în proporție de 19,06% și cu plăți de 18,66%. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” în calcul sunt luate 3 proiecte, respectiv cele referitoare la reabilitarea termică a unui corp de grădiniță, mansardarea și extinderea altor corpuri, stadiile de execuție fiind cuprinse între 19% și peste 60%. O problemă o constituie faptul că, potrivit ghidului solicitantului, titularul proiectelor trebuie să fie Primăria Suceava, în timp ce obiectivele respective nu figurează pe lista de investiții a executivului central. De aceea, autoritățile locale caută soluții pentru transferarea lor în patrimoniul municipal. „Am avut discuții la Consiliul Local, Prefectură, precum și cu senatorul Ovidiu Donțu, care este la putere, să vedem cum putem transfera aceste investiții de la ministere în lista de investiții a CL, în așa fel încât să obținem diferențele de bani din fonduri europene și să finalizăm lucrările respective. Există elemente neclare în legătură cu aspecte ale inventarierii, cum se face predarea-primirea, iar aceste lucruri trebuie lămurite în perioada următoare” a declarat edilul-șef, menționând că, în acest sens, va merge personal la București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: