Consiliul Județean Suceava

Plan de mobilizare și buget de război

> Respectivele documentații sunt revăzute periodic, nefiind o „neapărată legătură cu situația din Ucraina și Crimeea” > „Riscuri există, de aceea trebuie să fim pregătiți, să respectăm legea și dreptul românilor de a fi protejați în orice situație” a explicat președintele CJ Cătălin Nechifor
Consiliul Județean Suceava va reactualiza planul de mobilizare și va aproba un buget pentru război – a anunțat ieri, într-o conferință de presă, șeful acestei instituții, Cătălin Nechifor. El a ținut să asigure că nu există niciun motiv de panică, demersul „neavând neapărată legătură cu situația din Ucraina și Crimeea”. Respectivele documentații sunt, de regulă, revăzute la un interval care variază între 1 și 4 ani, iar, în următoarea perioadă, la solicitarea Guvernului, se va proceda la o analiză concretă a atribuțiilor și cerințelor care revin, pe această linie, administrației publice locale și județene.
 

„România, ca stat UE și membru NATO, are obligația de a pregăti aceste tipuri de situații posibile și, drept urmare, o să ne încadrăm în termenul care este avansat de Guvern, respectiv de 14 martie 2014. Până la această dată trebuie ca noi să facem propuneri pentru asigurarea resurselor financiare, pentru că alocarea de bani se face centralizat. Însă, până atunci, noi va trebui să identificăm toate elementele care interesează tot acest sistem național, dar și cele cu amprentă locală. Mă refer la toate instituțiile pe linie militară, de siguranță și ordine publică” a precizat Nechifor. Președintele CJ spune că, de asemenea, vor fi revăzute adăposturile de apărare civilă, respectiv modul în care acestea se conformează și respectă condițiile prevăzute prin legislația în vigoare. Totodată, va fi verificată partea privind existența și asigurarea stocurilor de produse alimentare, apă și carburanți, pe plan județean aplicându-se inclusiv prevederi referitoare la pregătirea resurselor umane și mobilizarea populației. Șeful executivului județean spune că planul de mobilizare în situații de război este încă valabil, dar este obligatorie o reactualizare a acestuia, în funcție de elementele cu caracter de noutate. Aceasta deoarece, fiind un județ de frontieră, în Suceava lucrurile sunt „mai speciale, pentru că amenințarea vine din nord-est”. „Este bine că acest plan se va reface, în acest moment, în teritoriile de la est de România situația fiind inflamată. Acum putem identifica și scenarii posibile care, în anumite situații, pot să se întâmple la granița de est și de nord a României. Riscuri există, de aceea trebuie să fim pregătiți, să respectăm legea, dar și dreptul românilor de fi protejați în orice situație” a explicat președintele CJ, Cătălin Nechifor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI