La Ciocănești, în concurs

„Cele mai frumoase coșuri pascale”

Deși mai este o lună și jumătate până la Paște, la ediția din acest an a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, coșurile pascale au atras atenția vizitatorilor care le-au admirat și au putut degusta din merindele puse în acestea.
 

Gospodine de pe valea Bistriței Aurii au expus în cadrul concursului „Cele mai frumoase coșuri pascale” aproape 100 de coșuri din care nu au lipsit cozonacul, pasca, ouăle roșii, cârnatul de casă, șunca, hreanul, untul. Au fost coșuri similare celor pe care femeile din Bucovina le duc la biserică pentru a fi sfințite în noaptea de Înviere. „Cea ce vedem aici nu este altceva decât o anticipare, o pregustare a bucuriei pascale. Urcușul duhovnicesc care începe luni cu postul mare va fi încununat cu sărbătoarea pascală sau sărbătoarea Învierii. Tot ceea ce dumneavoastră vedeți aici își va arăta adevărata plenitudine în noaptea și dimineața sfintelor Paști, când oul pascal va trona deasupra darurilor care se aduc la biserică pentru a fi sfințite. Prin perseverență și realizările din ultimii ani, organizatorii au reușit să atragă aprecierea unanimă de a fi satul românesc recunoscut pentru valorile și tradițiile sale” ne-a spus protopopul Aurel Goraș. Cei mai interesați de coșuri au fost turiștii veniți din alte județe, în zonele din sudul țării neexistând o asemenea tradiție de Paște. De la Petre Horvat, președintele juriului, am aflat că la Ciocănești specifică este prezența păstrăvului în coș. Fie că a fost făcut din aluat sau a fost chiar păstrăv afumat, acest pește a „tronat” pe multe din coșurile expuse. Așa cum am aflat de la gospodine, păstrăvul și apa curată în care trăiește acest pește sunt simboluri ale curățeniei sufletești. Mai mult decât atât, pentru comuna Ciocănești păstrăvul, alături de ouă și ornamentele costumului popular, reprezintă un element de care s-au legat mai multe evenimente culturale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: