Presă de război…

Întâmplarea face că tocmai când prindeau a se acutiza evenimentele din Crimeea (și le spun astfel cel puțin pentru că mi se pare că, aici, stereotipul generează și o distanțare confortabilă, o – stângace, vinovată? – perspectivă de struț cu capul în nisip; deși nici struțul nu procedează astfel, doar vrem să credem că…), primesc veste de la organizatorii ediției din acest an ai Congresului Asociației Române de Istoria Presei cum că tema curentă, din aprilie, este „Presa Primului Război Mondial”!
 

L.D. CLEMENT

Iar până a anticipa care sunt perspectivele de abordare a subiectului în cadrul acestui for de specialitate, încercând să evit până și o scamă de gând care ar mai pune cumva în relație cele două întâmplări, cu inima un pic strânsă îmi spun – și iată că nu ascund! – că ar fi bine pentru absolut toată lumea ca războiul să fie și să rămână doar o temă de cercetare, plină de învățăminte dacă ar fi posibil. Fiindcă în situații ca acelea, oricine și de orice parte va fi fost, la orice distanță, chiar neutru de se va fi vrut și închipuit, tot un combatant prea puțin instruit s-a aflat, cuvintele tot i-au fost clătinate și șubrezite de furtună, iar tot cu neliniște și durere îi vor fi fost citite, fie cu sentimente de nevoită și îngrozită solidaritate, fie cu sentimente de nepotolită revanșă… Așa cum, din nefericire, și acum scrieri ca acelea mai sunt recitite dintre amintiri în care furtunile nu s-au potolit, ca înspăimântător argument al nenorocirii că, iată, pare-se, în ale lumii mișcări, seninul e insuficient prețuit, iar de-aceea războinice fulgere tot se mai iscă…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: